Monday, December 28, 2015

..: plan last minit :..


Amaran awal : episod panjang berjelaaaaaa dengan gambar dan bebelan. Harap maklum. Huhu...

Bila dah hujung hujung tahun ni biasalah kan. Ramai orang menghabiskan masa dengan bercuti. Ada yang memang dah plan awal ada jugak yang plan last minit. Haaaa yang last minit tu laki aku la tuh. Huhu...

Start daripada pertengahan bulan 10 sampai bulan ni memang dia sibuk sesaja. Sampai lah pertengahan bulan ni macam dah lega sikit. Tetiba dia ajak pegi bercuti pulak. Nak pergi tu hari Jumaat sampai Ahad (18 - 20 Disember), hari Rabu petang baruuuuu dia bagitahu aku. Nampak tak betapa last minit nye kat situ?? 

Aku buat tempahan hari Khamis pagi. Segala laman web aku bukak. Pening omakkk! Naseblah apa yang ada tu kan. Memula nak pergi Genting Highland. Penuh dan hotel pun tak banyak sangat. Cari pulak Cameron Highland dengan Bukit Tinggi. Lepas dah berpinar bijik mata semua, aku booking hotel kat Tanah Rata, Cameron Highland je. 

So hari Khamis malam tu kelam kelibut lah aku packing apa yang patut. Jumat tengahari rehat lama sikit, balik umah jugak buat lagi apa yang patut. Haha! Petang balik keje tinggal mandi pastu gerak je. Aku sampai rumah pun Hadi dah tunggu. Dalam kul 6.30 camtu kitorang gerak. Kul 9 lebih ke 10 camtu sampai Tanah Rata.

Agak horror la naik Cameron tu memalam. Walaupun masih awal lagi. Sebab ni first time untuk aku, memang rasa kering jugak lah darah nak tunggu sampai ke Tanah Rata tu. Dengan gelapnye, jalan sempit, bengkak bengkok, kiri kanan tebing. Lagi kalau bertembung dengan bas atau lori. Dah la lori yang turun dari atas tu lelaju dan bagak bagak saiznye. Huiiiii....! (-___-")

Bila dah nampak kawasan terang penuh bangunan, lega hati aku. Cari hotel, dah check in apa bagai teros landing. Gambar bilik semua tak sempat nak snap pun. Haha... Bila dah pergi Brinchang, aku rasa nasib baik jugak amik hotel kat Tanah Rata ni. Brinchang tu packed ya ampunnnn.. Pastu kalau ambik hotel lawa sangat nanti sayang plak nak tinggal bilik. So kira ok la ambik bilik yang memang untuk mandi, tido, solat, rehat semua tu. Walaupun macam kecik tapi katil besar, cukup la bilik untuk kitorang berdua. Siap dengan sarapan jugak. 


Siap! Ni hari Sabtu. Tapi Hadi tak pakai baju tu pun sudahnye. Dia kata macam formal sangat plak. Dia tukar pakai tshirt je. Lagipun cuaca tak sejuk sangat. Cuma berangin je. Huhu...


Kat sini kitorang takde plan ape sangat. Dah kata pun last minit kan. Sampai Cameron baru gugel ape yang best, aktiviti yang boleh dibuat, tempat mana nak pergi. Takde ambik pakej ape ape, ikut timing sendiri je. So senang lah tak kelam kabut sangat. Mana rasa nak pergi kitorang pergi je.

Memula pergi Bharat Tea sebab tengok kereta banyak parking tepi jalan. Hadi kata mesti tempat best ni. So kitorang pun pergi jugaklah. Hahaha...






Nampak tak ada air terjun kat situ? Cantek air terjun tu. Kitorang ambik gambar ni sebab nak tengok air terjun tu je. 




Ini kitorang just order untuk merasa. Hadi kata nak makan aiskrim. Aku orderkan brownies tu. Aku yang jakun ni ambik scone sebab nak rasa jugak camne scone tu. Air aku order teh cameron je satu. Kongsi je lah sebab aku tahu nanti aku minum bukan habis pun. Brownies tu memang sedap. Scone tu eh, takpelah. Huhu... 

Habis makan kitorang nak berjalan turun bawah pergi ladang teh ni.  Aku nasihatkan kalau rasa tak larat nak jalan, tak payahlan turun sampai bawah sangat. Sebab nak naik balik nanti berbukit. Masa tu baru rasa menyesal sebab turun jauh sangat sampai ke bawah. Aku macam nak pergi kat air terjun tu. Tapi menyedari keadaan diri sendiri, tak jadi lah. Separuh jalan je. Hehe...





Menghirup udara segara katenyeeeee... Hamboi sangat! 




Ini adalah akibat dari naik bukit tu. Melepaskan lelah, duduk jap kat tembok ni. Berpeluh la jugak. Kitorang yang cuma separuh jalan ni je pun dah mengah macam hape. Yang sampai bawah tu taktau lah. Tapi kot la stamina diorang yang lain tu banyak kan. Rilek je naik bukit tak rasa pape.

Lepas tu ade la pergi jenjalan sikit. Beli teh perisa strawberi untuk dedua mak dengan perisa lemon untuk rumah sendiri. Pastu beli tshirt dengan fridge magnet. Sambung lagi jalan. 

Lepas benti Zuhur, plan nak naik atas lagi. Tapi jalan jem plak. Ada eksiden rasanya kot sebab nampak ada keta polis. Sebab tak sanggup nak tempuh jem, Hadi terus pusing keta, parking kat depan Time Tunnel Museum. Memang barang yang betul betul lama ada dalam ni. Masuk muzium ni RM5 je sorang dewasa.


















Nampak tak kemalasan nak letak caption tu? Haha! Memang banyaklah barang lama dalam ni. Tin milo daripada zaman tok kadok, telefon lama yang pusing kalau nak dail tu, basikal, piano, kedai gunting rambut, macam macam lagi. Semua barang lama. 


Gambar yang atas ni kitorang guna self-timer je. Kat atas meja tu ada sempoa dengan rotan. Memula nak setting macam Hadi tengah ajar aku. Tapi Hadi suruh aku pusing kat meja lagi satu tu. Tengah nak setting position tu kamera dah snap. Bila tengok balik macam jadi plak gambar ni. Hehehee....

Dah habis pusing dalam muzium, perjalanan diteruskan lagi ke Cactus Valley pulak. Bayaran  masuk RM5 jugak. Dalam ni banyaakkk spesis kaktus. Tapi bukan kaktus je, bunga lain pun banyak jugak. Berwarna warni. 



















Eceh! ;p



Macam macam paten pokok kaktus kat sini. Meremang tengok duri dia tu. Huhuu...

Mengah jugak dalam ni sebab kena panjat tangga. Makin lama makin tinggi. Tangga pulak tu jenis tangga bata yang kecik kecik tu. Semput nak habiskan tawaf dalam ni. Tapi aku rasa kitorang tak habis pusing pun. Lagipun tengok bendanye same je kan, kaktus je. 

Masa kat sini pun dah petang. Kitorang memang bajet dalam petang petang nak ke malam tu nak pergi pasar kat Brinchang tu ha. Sebelum tu, daripada tempat kaktus ni boleh tembus sampai ke tempat makan. Bukan makan berat pun, ringan ringan je. Tapi semua berunsurkan stroberi. Sundae, ice cream, yogurt, semua pun perisa stroberi. Aiskrim malaysia pun perisa stroberi. Kitorang lepak kejap sebab haus pastu penat. Order pun cuma fries dengan sundae je. Habis makan baru sambung perjalanan pergi pasar malam Brinchang. Tapi takde ambik gambar masa kat pasar tu.

Beli makanan je bawak masuk bilik. Beli chicken chop, kuetiaw goreng, jagung rebus, udang goreng tepung, air milo. Malam tu lepak bilik je. Makan sambil tengok tv. Dalam kul 1 pagi camtu kitorang nak kuar ngeteh. Hamek koooo! Sejuk kemain lagi. Menggigil aku padahal dah pakai kardigan dah. Ngeteh kat kedai bawah hotel je. Order air panas pun cepat je sejuk airnya. Huhu...

Esoknya Ahad tu, sebelum balik kitorang naik atas lagi. Pergi S Corner nak beli sayur dengan stroberi. Sebab Hadi nak makan stroberi yang betul betul rasa stroberi. Pastu dia nak tahu apa yang orang suka sangat makan stroberi ni. Kitorang beli sayur 8 bungkus RM10. Stroberi beli 2 bekas. 1 untuk makan dalam kereta. 1 untuk bawak balik rumah.




Besar stroberi dia. Puas hati dapat saiz besar camni. Sebekas RM20. Beli dua bekas dia bagi RM30. Dapat jugak makan stroberi yang manis. Memang fresh rasa stroberi ni. Puas hati lah si Hadi dapat jugak makan stroberi yang macam dia nak.

Masa ondaway turun tu tetiba nampak ada banyak kenderaan parking kat tepi jalan tu. Tengok tengok rupanya ada air terjun. Kitorang yang kepochi dan jakun ni pun ape lagi kan, benti jugaklah kat air terjun tu. Nak jugak tengok apa yang best sangat tu. Hehee...


Hutan Lipur Lata Iskandar. Cantek air terjun dia. Tapi tak boleh mandi pun kat sini. Orang benti untuk ambik gambar pastu main air guna kaki je. Kalau ade yang mandi pun bebudak je la, kat bawah bawah tu je. 








Sejukkkkkk air dia. Best! Pastu kuat dan deras gila. Batu batu kat tepi tu nampak je macam kering. Tapi aku tengok ade sorang mamat tu, dia nak pergi kat tempat air terjun tu ha. Dia dah macam nak jatuh aku tengok. Patutla diorang tak bagi mandi kat sini. Kira bahaya jugak la. 

Okeh dah ambik ambik gambar, main main air. Marilah kita teruskan perjalanan balik ke rumah. 


Separuh jalan nak masuk KL, tukar drive dengan Hadi. Sampai Putrajaya, kitorang sambung tengok wayang cite Star Wars kat Alamanda. Habis wayang pun dah malam, balik rumah memang penat gile rasa. Setelkan apa patut pastu kita tidooooo!

Sekian cerita cuti last minit kami. Panjang betul aku rasa nak habiskan episod ni. Ni pun mane yang aku ingat je la. Kalau ada yang tertinggal tu takpelah kot. Haha... 

Kalau ada cerita lagi nanti aku tepek lagi lah ye. Hehe...


Daa... =)

Tuesday, December 15, 2015

..: makanan minuman :..


Adik aku yang bongsu tu sedang bercuti panjang. Haha cuti lah sangat kan. Padahal sedang mencari kerja lain. Jadi, bila seorang chef berada di rumah dan memang kerja dia masak je, apa lagi yang dia buat kat rumah pun kan. 



Antara yang dia masak. Atas tu kuetiaw kungfu. Dengan mee kari. Ada lagi tapi mungkin aku lupa nak ambik gambar. Nasi Ujang pun dia ada buat jugak. Lagi ape ntah tak ingat dah. Ni dah lama jugak. Bulan lepas kot. Huhu...


Ini beli di cafe. Cili padi tu memang kena banyak camtu baru lah cili padi namenyeee.. Hahahaa...



Owhhhh roti! Aku memang tak boleh kalau tak dapat roti. Tak makan nasi takpe tapi tak makan roti menggelupur jadinye. Memang hantu roti. Lagi lagi roti putih gardenia tu.


Ini saje nak try pirate coffee. Ada yang kata manis. Tapi pada aku ok je. Takde la manis sangat. Ni aku beli coffee mocha. Masa ni kursus kat Kluang. Kebetulan nampak gerai diorang dekat je dengan tempat aku kursus, so ape lagi. Marilah mencuba. Ini pun kali kedua datang sebab yang pertama beratur panjang jugak. Tak sempat nak tunggu. 

Episod takde hala tuju sebab saje nak tepek gambar yang ade dalam henpon ni je. Haha..


Daa... =)

..: ahad :..


Setelah sebulan lebih Hadi tak balik Putrajaya, Sabtu lepas baru berkesempatan untuk balik. Sabtu dia kerja sampai pukul 6 lebih. Aku habis kursus kt Kluang hari Jumaat, petang sikit pergi Melaka sebab aku bawak keta Hadi. Sabtu tu dia kata kerja sampai tengahari. Dalam kul 12 ke 1 ke 3 ke dia balik la. Jap lagi kul 6 lebih baru balik. Duduk la aku dalam bilik sesorang layan henpong je. Huhuhu...

Dia balik keje, siap siap then terus gerak balik Putrajaya je. Sampai dah malam terus lepak  kat rumah. Ahad tu keluar pun dah lepas zuhur. Hujan pulak tu lagi lah malas nak keluar. Tapi kena keluar jugak sebab Hadi nak beli henpon. Henpon dia masuk air pulokkk...

Sebelum beli henpon, kita makan dulu. 



Saje nak try makan kat Zawara Coffee ni sebab aku memang dah plan nak ajak Hadi makan kat sini. Dia pulak jenis kalau nak makan ke nak buat pape ke, buat je. Makan je. Give it a try. Gituuuuu speaking teros! Hahahaa...

So aku saje ajak dia try. Sekali dengan nak try churros tu jugak. Konsep Zawara Coffee ni, masuk dalam kedai, beratur dan pilih menu. Terus order kat kaunter dan bayar. Nanti dia akan bagi benda bulat dipanggil pager. Pergi cari meja dan duduk dulu. Nanti bila order dah siap pager tu akan berbunyi macam penggera tu kan. Ha sila lah bangun dan ambil dulang yang berisi makanan dan minuman korang tu sendiri. Tisu, straw, sos, creamer, segala mala pun sila ambil sendiri jugak. 

Kitorang order kacang pool, buffaloo chicken wing dengan churros with chocolate dip. Air aku order white mocha [hot] Hadi order mocchiato ape ntah. Total semua RM68 tiada GST. Huhu...

Kedai dia agak sempit. Ruang untuk beratur kat kaunter nak order tu pun kecik je. Meja macam banyak jugak so agak packed la kat situ. Pada aku, kalau nak try bole la. Menu pun takde yang berat sangat. Cuma spageti kot yang paling berat. Lain ade sandwich, burger, lagi ape ntah tak ingat dah. Kalau nak tengok menu dengan harga, boleh tengok kat fesbuk Zawara. 

Rasa berbaloi ke tidok? Nilai kan sendiri. Untuk kitorang, mungkin ini yang pertama dan terakhir kot. Sebab macam tak kena dengan tekak sangat menu dia. Tak variety. Untuk lepak dengan kawan kawan pompuan, aku rasa ok la. Tapi ni pandangan aku la. 

Tu je cerita hari Ahad. Cerita beli henpon takdok. Malam tu sebelum balik rumah kitorang pekena mee goreng mamak plak. Lepas tu balik rumah Hadi layan henpon baru aku layan Gegar Vaganza. Haha..


Daa... =)

Thursday, November 5, 2015

..: Jalan jalan melaka lagi :..


Well mane lagi pun tempat nak pergi dah kalau suami sendiri kerja dan duduk kat Melaka kan. Hehe... Ini dikira macam one-day program je. Tak plan pun. Sebab Hadi sekarang dah mula sibuk, hari biasa dia balik kerja pun dah malam. And Sabtu pun kerja. Kadang kadang Sabtu Ahad kerja. So dia dah susah sikit lah nak balik Putrajaya. 

Kebetulan masa weekend dua minggu lepas, family aku datang rumah sebab nak hantar Imm balik KL. Dia dah habis pantang 44 hari [yeay!], jadi kena la bahagi masa untuk family dan jugak suami. Huhu...

Family aku datang Jumaat malam macam biasa, balik hari Ahad pagi. Lepas diorang gerak balik Kluang aku pun gerak ke Melaka. Gigih kan (>_<")

Sabtu sebelum hantar Imm dengan Nanan [panggilan  manja untuk Hanan] balik KL, kita bawak dia jalan jalan Alamanda dulu.


 Olohhh... Reben lagi besar dari orang. Haha...


Muka orang lepas pantang sana tu memang lebih runcing daripada orang yang pantang nampak makanan ni yeh. Huhu... ;p

Balik dari Alamanda tu kitorang lepak rumah kejap sebab tunggu Idot kata nak datang tengok Nanan. Lepas dia datang baru kitorang hantar Imm balik KL.


 Raisha, adik dia Sufi dan Aisy tembam

Okeh kita terus ke cerita hari Ahad. Hahaaa... Aku sampai Melaka dalam pukul 11 lebih. Lepas zuhur baru keluar rumah. Sebab lapar pastu nak jenjalan sekali.

Hadi nak try mall baru. Sebelah dengan Swiss Garden Hotel kat Melaka tu. Nama mall ni The Shore. Mall nye biasa biasa saje. Tempat makan ade food court cina. Ada la restoran lain tapi tak rasa macam nak masuk je. Hehe..

Kitorang makan kat large fried chicken. Ape ntah nama kedai. Tapi memang ayam goreng dia besar la jugak. Dia amik bahagian ayam yang dada kot tak silap aku. Lupa sudey (-_-")

Lepas makan Hadi ajak masuk Oceanarium. Dia macam Aquaria KLCC tapi sebab tak pernah masuk Aquaria so aku taktau mana lagi best. Yang pasti aku teruja dan jakun bila masuk tempat ni. Hahahaa!


Lobster. Besar kan. Huhu... Dalam akuarium ni dia saje. 


Ini bapak shark. Hahahaa! Ni lepas tengok video 3D. Masa kat kaunter masuk tu nanti staff dia akan terangkan semua. Aku rasa dah macam dengar kaset je. Ulang ulang skrip dia sama je. Hehe... 

Dalam ni ada tayangan video 3D. Boleh beli spek 3D masa nak bayar harga tiket. Tu pilihan bukan kena paksa beli. Nak beli makanan ikan ke penyu ke pun boleh. Dalam ni boleh ambik gambar dan boleh pegang hidupan yang duduk dalam open akuarium. Ada la spesis laut macam gamat, tapak sulaiman, belangkas semua tu. 

Jalan jalan jalan sambil dengan jakunnye tu, aku tak berapa nak ambik gambar sangat. Hehe.. Owh masa kat kaunter ada jugak diorang bagi satu borang. Dalam tu ada soalan pasal benda benda dalam Oceanarium ni. Nak jawab tu kena pakai cop. So sepanjang perjalanan kat dalam ni, sambil sambil jalan tu sambil jawab soalan. Bukan aku la, Hadi yang rajin jawab pun.




Props macam ni diorang letak kat tengah tengah laluan tu. Boleh lah buat posing posing sikit. 




Dua gambar atas ni pasal ikan batu. Sebenarnya  ada ikan kat gambar atas tu. Sekali pandang memang tak nampak sebab memang sebiji bentuk batu ikan nye. 

Setiap akuarium ada maklumat pasal hidupan dalam tu. Rajin dengan tak je lah nak membaca. Ada banyak spesis. Kuda laut, belut, udang segala jenis, obor-obor, ikan pari, eh semualah ada. Pasal kejadian katak, lebah, rama-rama, nyamuk, semua pun ada. Kira bukanlah pasal laut je kat dalam ni. Pasal memacam binatang jugak walaupun nama dia Oceanarium. 


Ni dah sampai laluan nak keluar. Sebelum sampai sini lalu kawasan penyu berenang renang. Besar betol penyu dalam kolam tu. Turun tangga ni terus masuk kedai jual cenderahati.

Lepas maghrib kitorang sambung naik atas bumbung pulak. Masa beli tiket Oceanarium tu nanti staff tu akan tanya. Nak pakej sekali dengan sky tower atau tak. Kalau ambik sekali dapat lah harga murah sikit. So Hadi ambik je sekali harung. 


Kegayatan aku bermula. Huhuhu... Angin kuat pastu dengan dinding kaca ni, eh memang makin gegar lah lutut mak nak! (>_<)





Aku dah lah tengah gayat. Boleh pulak si Hadi suruh diri kat penjuru ni sebab dia nak amik gambar nampak view belakang tu. Kejap je lah sebab aku tak sanggup nak diri lelama kat hujung tu. Nak berjalan kat atas ni pun aku dok pegang dia je. Hahahaa memang gayat weh!

Tapi best la sebab view memang cantek. Masa kitorang datang ni ada ramai jugak pengantin buat photoshoot. Rasanya memang dah jadi tempat tumpuan untuk outdoor pengantin kat atas tower ni. 

Teropong ni boleh nampak semua tau. Satu Melaka kot. Pastu Hadi kata dia nampak orang pergi Econsave, beli barang apa, semua nampak. Aku ingat dia tipu rupanya memang betul hokay! Aku tengok sendiri memang nampak la ada orang berjalan bawak beg plastik semua. Huhu..

Ada banyak jugak la teropong kat atas ni. Lain lain sudut. Kitorang teropong hotel. Atas bumbung hotel ada swimming pool. Kitorang siap boleh nampak ada orang sedang berenang renang dalam swimming pool tu. Hadi lagi jahat. Sampai dalam bilik hotel pun nak teropong jugak. Hahahaaa!


Kat atas ni ada beberapa orang pengawal keselamatan siap wisel. Kita tak dibenarkan bersandar pada dinding kaca tu. Kalau ada je memang dengar tiupan wisel di sana sini. Bila kat area ni aku berani la sikit sebab dia kawasan lapang. Yang tadi tu macam jambatan je. Memang seriau la weh! Huhu..


Ade akuarium ni jugak. Ni kira atas sekali la. Masa memula masuk, akan lalu macam jambatan. Pastu naik tangga sikit. Boleh lah ambik gambar akuarium ni dari bawah. Nampak ikan berenang atas kepala. Naik atas lagi baru ada kawasan lapang dan nampak akuarium ni.

Aku rasa ayat macam dah kelaut sebab macam dah panjang sangat episod ni. Haha... 
Sebelum makin kelaut dalam, aku habiskan je lah. 

Untuk harga tiket :
Oceanarium 
RM28 untuk dewasa
RM18 untuk kanak kanak dan warga emas
Makanan ikan / penyu tambah RM5 kot. [yang ni aku tak ingat berapa hengget]
RM5 untuk cermin mata 3D 

The Shore Sky Tower
RM18 untuk dewasa. Kalau amik pakej dengan Oceanarium jadi RM10 sahaja.
Ada jugak kameraman ambik kan gambar kat atas ni. Betul betul posing kat tempat yang nampak semua view. Kalau nak beli gambar tu harga dia RM45.

Sekian.

Daa... =)