Wednesday, February 18, 2015

..: Maaaaakan je! :..

Hi. Selamat hari Rabu ;)

Tajuk memang dah takde idea. Huhu.. Sebenarnya memang betul. Aku asyik makaaaannn je. Seminggu lepas aku handle kursus di INTAN Kluang, Johor. Memang 6 kali sehari makan. Belum campur yang keluar ngeteh ngopi semua lagi tuh.

Habis je kursus aku terus balik rumah. Eh, rumah aku dengan INTAN Kluang tu selang dua trafik light je. Apehal taknak balik pulak kan. Hahaha.. Lagipun ada wedding kazen aku kat Batu Pahat. Haruslah attend. Ok makan lauk pengantin pulak (-_-")

Majlis kahwin saudara sendiri kan, makan berapa round pun apedehal. Ada cendol jugak, buah buahan, kek dan segala jenis kerepek rempeyek tumpi dan lain lain. See, makan lagi. 

Hari Ahad balik Putrajaya. Isnin start keje, makan tak berapa sangat. Tapi mengunyah tu sentiasa. Hahah! Malam keluar makan. Ok kalau nak diet kena kurangkan makan malam. Tapi aku malam baru makan berat. Ape kes?? 

Selasa aku keluar awal pegi opis sebab nak singgah bayar duit kereta dulu kat mesin deposit Bank Islam. Sebelah bank tu ada cafe, singgah jugak lah beli makanan. Megi goreng + telor mata + sambal tumis dengan kuih faveret 3 biji. Malam keluar pegi TBS nak beli tiket balik kampung. Sebab malas nak drive sesorang. And nak save bajet (huhu). Lepas tu pegi makan kat Teh Tarik Place di Ayer8 tu. 

Hari ni, Rabu. Kat opis ni ada orang yang jual jual makanan tu. Aku beli nasi lemak dengan sosej cheese dua ketui. Sambal nasi lemak tu sodap! Padahal aku bawak bekal nasi goreng hokayyyyy! Haha burok betol perangai!

Ni aku baru lepas makan. Terus meluah cerita kat sini. Dah lama rasa horror tengok diri sendiri kat cermin. Pakai apa pun rasa serba tak kena. Melebar di sana sini. Memang la tinggi orang kata tak nampak gemuk. Tapi bila dah melebar tu, tinggi pun dah tak nampak jugak. Paling horror adalah peha dan lengan. Sasa gila! (-_-")

Esok cuti sampai Ahad. Balik kampung. Memang konfem makan lagi nih. Aku nekad minggu depan hari Isnin memang nak kena start diet and senam. MESTI! Hamboih semangat sangat. Haha.. Harap semangat kuat dan aku nak fit balik. Cayokkkkk!!

Selamat berhujung minggu yang panjang! (^_^)


Daa... =)

Thursday, February 5, 2015

..: MALAM TADI :..


Abah aku ada kat Bangi sekarang ni. Kursus dari semalam (Rabu) sampai esok (Jumaat). Kalau dia datang naik bas biasanya memang dia akan stay rumah aku. Pagi aku hantar dia ke ILSAS kat Bangi tu. Lepas tu baru aku pegi opis. Tapi ni dia datang dengan kawan kawan dia so dia stay kat asrama dalam tu je.

Malam tadi ambik abah lepas maghrib and bawak dia kuar makan. Akim pun ada sebab dia balik keje petang. So angkut lah dia sekali.


Bawak abah makan kat Bangi je. MZ Kafe, kedai yang besar tepi jalan tu. Lepas flyover. Memang besar ah kedai dia. Tapak kedai pun besar. Siap ada tempat parking dengan surau semua. Pilihan menu pun banyak. Haruslah order pun banyak jugak kan. Haha..


Owh. Janganlah mengharapkan adanya gambar makanan di sini. Aku takde ambik ambik gambar pun. Malas kot. Lagipun masa yang ada tu baik la layan sembang dengan abah kan. Huhu.. Cuma aku listkan apa yang kitorang order malam tadi. Dan total harga semua sekali berapa yang kena bayar.

Air:
Teh O ais laici (Akim)
Apple asam boi (aku)
Limau panas (abah)

Makan:
Nasi goreng kampung, telur dadar dan sup kosong (abah & Akim)
Nasi goreng kerabu (aku)
Sate (makan sesama):
5 cucuk sate perut
5 cucuk sate ayam
5 cucuk sate daging
Siap set dengan kuah kacang, bawang dan timun

Total semua RM37.90

Mahal ke murah? Hehe..

Yang ok nye tu, aku rasa sebab dia ada banyak gerai tapi bayar kat satu kaunter je. So senang keje. Takdelah sekali hantar makanan ke air ke, dah kena bayar. Nampak la proper sikit bila diorang buat macam ni. Kedai memang besar gila. Pilihan makanan pun memang macam macam lah. Ada yang set nasi hidang dengan lauk semua tu. Goreng goreng macam kitorang makan pun ada. Ikan bakar, mee celup, sate, yang ringan ringan macam kentang goreng semua tu pun ada. 

Lepas ni mungkin akan datang lagi bawak ramai ramai plak. Boleh try makan set nasi lauk semua tu.


Daa... =)

..: TIPS UNTUK DIRI SENDIRI :..


Hi. Selamat bulan Februari. Haha okeh ucapan pembukaan ntah pape.

Disebabkan tahun ni tetiba anak buah aku akan bertambah daripada sebelum sebelumnya, maka aku nak bagi tips untuk diri sendiri. Bagaimana cara untuk menyimpan duit raya. Supaya nanti bila dah sampai masa nak bagi duit raya tu takdelah rasa terbeban sangat.
Sebab nak kena kuar duit sedebuk camtu kan. 

Tips ni aku rasa macam dah ada orang lain buat jugak. Cuma aku je yang baru nak praktikkan. Haha gila ketinggalan sangat! 

Okeh, aku rasa nak kena buat satu tabung untuk duit raya ni. Tahun ni anak saudara sendiri tambah sorang. Dah jadi 4 orang. Anak saudara 'bakal' ada 6 orang. So total out adalah 10 orang. Homaihhhhh! Tetiba terus jadi ramai! (-_-") Ni pun ada sorang lagi ondaway, dalam perut. Nasib baekkkkk dia keluar lepas raya. So duit untuk dia kita start simpan tahun depan punya raya lah (phewww!)

Tips kedua untuk melancong. Ini sebenarnya dah lamaaaaaa aku nak buat. Tapi tak pernah terlaksana (-_-) Aku memang berangan angan nak ada simpanan lain untuk duit jenjalan ni. Yang mana, kalau aku pergi travel aku tak perlu usik sangat duit sendiri. Guna duit tabung ni je. Tapi taktaulah bila boleh mula praktikkan nih. 


Yang lain pasal duit... Owh untuk shopping online. Aku bukanlah selalu sangat beli online ni. Kadang tu aku kumpul duit dari 2 ke 3 bulan sebelum, nak beli barang yang aku dah aim tu. Nanti bila beli boleh dapat banyak sikit. Biasanya tudung atau baju la. Dapat la dalam 3 ke 4 lai camtu. Pastu lain lain kedai. Tu yang bila dapat sekali terus nampak macam aku ni shopping je kejenye. Padahal kena kumpul duit dulu baru bole beli bebanyak camtuh. Huhu...


Eh ok lah. Tetiba dah takde idea pulak. Selalu jadi camni tau. Haihhhh...!



Daa.. =)