Tuesday, April 26, 2011

..: sehari bersama keluarga :..

sebelum cerita ni jadi basi, mari lah kita buat episod pasal family day ni yek. kami buat family day kat ulu yam sana. klw ade yang penah pegi tu, tau la kot tempat nye. organizer orang lain. aku menjayakan saje. tau tau tempat dah ade. makanan segala macam adalah secara pot luck. kecuali bbq yang menggunakan bajet sesama. 

sebagai tanda yang kita ni berkonvoikesyen, mari lah kita buat tanda okeh. 

 ..: sila letakkan ini di atas dashboard depan dan juga belakang :..


..: reben ini juga ye :..

reben tu dah macam orang kawen plak. hahahaa..
abeh tu.... asalnye nak buat kertas kaler oren tu jek. pahtu bebudak unit ni nak jugak reben. ha amek ko... tapi bukan aku yang buat pong.... kehkehkeh! ;p  
kertas oren tu ye aku buat.  keta sape takde benda tu bukan dikira ahli rombongan. hahahaaa...

pagi pagi sabtu tu kami berkumpul dulu kat depan opis. sementara menunggu cukup korum, kita layan lah gambar dulu okeh.... 

 
 ..: ini hariz. aku dengan sufi naik keta dia :..


..: ade sorang jek mak dara dalam ini gambar ;) :..

kami memulakan perjalanan dalam pukul 8.30 camtu. sampai di ulu yam dalam 9 lebeh ke 10 camtu kot. tak ingat dah. elok jek sampai, ujan gerimis mengundang pong turun.. 

 ..: keadaan air sebelum ujan lebat mencurah bumi :..


..: makanan yang ade. banyak tauuuuu! :..


teros sediakan tempat untuk membakar. kita bako ajeeee... hehehehe ;p

 ..: masa ni aku rajen tolong mengipas :..

..: dan ini lah upahnye. hehehee :..


pada hari itu juga unit aku sambut besday untuk mereka mereka yang lahir pada bulan 3 dgn 4 klw tak silap. selalu masa meeting akan buat sambutan ni skali. tapi kali ni buat kat luar plak. 

 ..: kek yang syedap tapi dah senget bila sampai kat air terjun :..


..: bosh bagi sepatah dua kata :..

masa ni aku dah plan dgn bebudak lain nak kenakan sorang budak ni. nama dia azean. besday dia pong disambut sekali. besenye akan ade tradisi baling tepong dan pecah telor pahtu goreng buat cokodok kan. haaaa..... dah alang alang buat kat luar dan basah ni kan, kita laksanakanlah niat murni itu. hehehehehee ;p

mari kita lihat siapa yang kenaaaaaaaa 

 ..: hantu teponggggggg!!! hahahahahaa! ini lah mangsa utama :..


 ..: tu dia tengah cari mangsa lain tu. nak baling tepong gak :..


 ..: tu kena la tu :..


mari kita sama sama lihat hasilnye


 
 

ni semua muka orang orang yang dah disaluti tepong. hahahahaa
bila dah bertepong sana sini, jom le kita bersihkan diri ye....

 
 ..: aku suka sakat budak ni. dia mcm cover cover perot dia. heheh! :..




 
 
 
 
 
 


tengok air kat belakang tuh. masa ni kira dah surut cket. masa ujan lebat tu memang deras giler. siap ade buluh, kayu balak segala bagai hanyut sama. pahtu air kotor. ni pong kami redah jek. sebab takble thn wooo..... pegi air terjun tapi tak dapat mandi manda.

dah buhsan dalam air, kami berposing di atas jambatan pulak....

 
 

yang kat blkg hariz tu adalah sufi. yang sama sama naik keta dengan aku tu. kami tak stay lame sangat pong. sebab petang tu hariz ade futsal. dalam pukul 2.30 kami gerak. tapi lebeh lebeh sampai pukul 3 sebab kat tempat ni takde air. terpaksa kuar pegi tempat lain untuk mandi dan salin baju. haiyaaa....

bosh dan beberapa orang lagi masih stay sampai pukul 4 camtu. ondaway balik tu dapat pulak msg dari kak n, bgtau yang abah kemalangan kecil. tapi Alhamdulillah takde ape ape yang teruk. tu yang petang tu sampai jek umah gedebak gedebuk teros gerak balik kampung bersama encik tunang. huhuhuuu....


daa.... =)

..: mari berterima kasih :..

salam selasa.... lama dah tak belok ke sini. selalu belok ke tempat orang jek. sekarang ni dalam kepala dah sendat. macam macam dok pikir. nak setelkan itu ini. tapi, dalam pada tu, mari kita berterima kasih pada si manis ini yang telah membuatkan header untuk belok saya!! yeayyyyy!!!



cantek kan dia buat? suke! suke! (^_^)

mekaseh yaaa..... heheheheee.. baru la ade semangat nak membelok selalu. eh, ye ke? hahahaa ;p

daa.... =)

Friday, April 22, 2011

..: bertanya khabar dan memberi khabar :..

tetiba dah petang jumaat. aku cuma nak buat episod ringkas tanpa gambar. huhuu...~ ade banyak jugak cerita mahu dikongsi. tapi minggu ni rase macam tak cukup waktu. dah sampai ujung minggu. dah ade program juga weekend ni. memula plan nak tido bersama si temok raisha. tapi macam kena kensel sebab hausmet tidak balik kampung minggu ni. ari keje susah nak borak panjang. so, bile weekend ni dua dua ade di rumah, haruslah borak paaaaanjjaaannnngggggggg kan. hahaha ;p

owh, ade jugak nak hapdet pasal kekusutan majlis nanti. juga nak cerita pasal family day unit yang dah dikhabar ari tu. gambar sume pong dah bersusun dalam folder. tunggu masa nak uplod jek. tengok  lah minggu depan klw mood rajen itu mari yek. 

dannnnn......

minggu depan jugak aku nak melancarkan program diet drastik aku. hahahaa ;p
lagi sebulan lebih jek. jadinye nak taknak kena jugak lah lancarkan program tu. ini semua adalah hasil pengalaman kak n. kate perintis, kena lah folo mentor kan. hakhak! ;D

emmm.... itu saje kot setakat ni. selamat berhujung minggu. dan semoga sihat sihat sejahtera hendaknye korang semua ;)

*minggu ni nak kena obohol [read:overhaul] rumah yang dah brp minggu tak di mop. selamat mengemas! [untuk diri sendiri]


daa.... =)

Wednesday, April 20, 2011

..: ku mohon ..... :..

sabtu lepas, unit aku buat family day.
sabtu petang lepas selesai program tu aku balik kampung sebab mendengar khabar abah kemalangan.
Alhamdulillah takde ape ape yang mendukalarakan. 

ahad aku balik ke putra dah sampai agak lewat.
isnin petang dapat lagi satu berita sedih.
kepulangan arwah mak long ku [kakak sulong mak nora] ke rahmatullah.
dan isnin tu jugak, aku kembali ke kampung dengan abang nizam. 
semalam aku balik ke putra. dan pagi ini aku kembali bekerja.

penat? berulang alik kluang-putrajaya-kluang-putrajaya?
tidak dinafikan. sakit pinggang. sakit badan. pening kepala.
tapi aku tidak penat untuk memohon dan berdoa kepada YANG MAHA SATU.

semoga roh Allahyarham Mahani binti Rahmat [mak long] ditempatkan di kalangan orang orang yang beriman. Amin....

aku menganggap kematian nye sebagai "sudah sampai ajal dan ketentuanNYA"
selain nye biarlah menjadi rahsia keluarga dan yang MAHA MENGETAHUI.

Al-Fatihah......

*dikirimkan juga Al-Fatihah untuk arwah atok, [haji rahmat], arwah atok, [haji roslan], arwah nenek, [kamisah @ wok], arwah mak uteh, [maniseh binti rahmat], arwah pak anjang [abdul razak], dan arwah mak long, [mahani binti rahmat]
**semoga roh mereka semua ditempatkan bersama para solehin... Amin....


daa.... (-_-)

..: sesi menambah kilos :..

lunch break jumaat lepas aku ke pejabat pos untuk renew lesen keta.
dah lebih brp ari pong. hahaa
dah tu, malas nak kuar pegi renew tu.
takble ke buat sendiri ek. online dgn jpj tu.
pahtu bayar pong online. print jek lesen dengan resit tu. habes cito.
hahahahaa sukati aku jek kan nak buat sendiri.
klw nak ble jek. tapi keje kat pejabat pos atau kat kaunter jpj lah kan ;p

manusia ramai tak hengat!
masa aku sampai nombor giliran adalah 1122 dan nombor aku adalah 1186.
haaaaaa..... ce kira brp lama lagi mau tunggu?
kira tepu gak lah duduk dalam tu lelama.
last last selit jek kat nombor yang takde orang tuh.
ni budak opis yang ajo. salahkan orang lain plak ;p

setel hal lesen tu, dah kelaparan.
tempat sume macam penuh. bese la kan.
kat sini waktu tengahari, jumaat plak tu, mane tempat yang kosong.
memang tak nampaklah.
jadi bila dengan ibu mengandung yang kelaparan, makanan harus cepat siap.
dan tempat haruslah tidak jauh dari pandangan mata.
harus saje okeh. bukan wajib ;)

jadi kami ke sini saje


kat sini haruslah makan selain ayam goreng dan burger kan.
mesti mau specialty dia.
jadi kita order ini


..: mesti mau ma klw ke a&w. slurp! slurp! :..


..: amik set yang prolong corney dog tu. sebab corney dog yang bese tu tempererili not avelebel katenyeeee.... :..


dah setel makan borak borak gosip gosip ngumpat ngumpat cket segala bagai.
moh le kita sedar diri kembali ke pangkal jalan opis yee...

dah petang jumaat. besoknye ade aktiviti satu unit.
berfamily day di ulu yam, gombak.
itu episod lain okeh.


daa..... =)

Tuesday, April 12, 2011

..: jumpe sekejapan saje.... :..

sudah lama tidak ketemu sama ini budak.
hari tu pegi la jumpe dia. sebab nak bagi barang.
tapi dapat jumpe sekejap sajek.
dia datang bersama kawan yang comel-mcm-baby-rasa-nak-picit-picit.
huhuu


..: nama kawan nye pija. memang comel okeh. aku geram tengok kawan dia. dah la kiut. pahtu mata sepet macam cina. pahtu mcm klaka jek dia ni :..

ape barang yang diberi itu....?
kain pasang yang mcm aku tunjuk ari tu.
kami belikan dia jugak. so nanti dia akan sedondon dengan family sume.
jadi kena bagi dia kain tu cecepat sebab takot tak sempat plak nak anta tempah nanti.

nanti jumpe kita laga pipi lagi okeh imm (^_^)


*kak n kate buat kurung pahang kot imm. nanti same sepesen. ape ape kang imm rojer kak n ek.


daa.... =)

Monday, April 11, 2011

..: pikirkan cheese:..

aku adalah penggemar tegar cheese. 
tak kira lah cheese kek, cheese burger, cheese tart atau ape ape yang berkaitan dengan cheese.
klw makan burger mcD tu, siap mintak ekstra cheese lagi.
patotlah badan pong berkumpul cheese di sana sini. hahaa ;p

ari tu ade budak opis aku bawak cheese tart. isi dia bluberi.
dia bgtau harga klw nak tempah adalah 25 biji bersamaan dengan 15 hengget.
rasa okeh. bentuk pong okeh.
ble tukar inti klw nak. ade stoberi, cokolat, dan bluberi ni.

pahtu aku ade jumpe satu yang sama sejibik tapi lain cket dari segi harga dia.
yang ni 40 biji bersamaan dengan 18 hengget.
jadi, yang manakah lebih berbaloi baloi??
haruslah yang 40 biji ni kannnnnn......



..: mmmmm.... syetap! (^_^) :..


aku rasa akan beli lagi yang 40 biji ni kot.
untuk majlis nanti. sama ada akan dibuat hantaran atau untuk kunyahan mulut sendiri.
berbaloi baloiiii..... heheheheee...


daa.... =)

..: semua dalam satu :..

ini adalah episod sekali harung.
sebab aku tengah ingat semua benda.
dan takot terlupa atau takde masa atau tak sempat atau dah malas lepas ni
atau ape ape saje kemungkinan yang bakal berlaku. 
so play safe, sumbat jek sume skali dalam episod nih. 
jadi sila bersiap sedia kecamukkan jugak kepala dan caca merba kan pembacaan korang dengan episod kali ni. owh ye, dan juga, ape ape yang terlintas dalam pada masa aku tengah hapdet ni, aku selitkan gak. huhuuu

memula nak bgtau yang ari tu kak amy belanja makan kat peranakan place di one utama


ini jek yang sempat snap. hahahaa ;p
sebab meja dia macam sempit untuk kami berlima [angah, kak amy, aku, encik tunang dan z]. pahtu order macam banyak. jadinye ruang agak terhad. ceh! padahal macam sesegan nak snap. tambahan pula dengan kamera dari henpon murahan ;p 
tapi okeh la makanan kat sini. dia ade set menu jugak. mengikut kata angah, peranakan place ni lebih kepada menu baba nyonya. ble la klw nak try makan kat sini ;)
mekaseh kak amy =)

dan ari tu encik tunang ble ajak aku makan ini pada malam hari....



 ..: tengok tu. baju pon tulis sindiket. memang jahat tau. habes diet ai... (-_-) :..

 ..: ini aku punye. dalam pada kate habes diet segala bagai kan. tapi order gak burger. BIG n tasty lagik. hahahampessss ;p :..


..: ini encik tunang punye. dia nak order lain sbnrnye. burger ape ntah. tapi sudah silap lah.. huhuu :..

okeh. teros masuk cite ujung minggu. hahaa ;p
ari sabtu lepas adalah hari yang packed. 
memula kuar pegi amik baju nikah. kemudian cari baju untuk pengapit lelaki plak. pahtu jumpe mak andam. yang ni semua aku buat episod lain yek. sebab nak bgtau benda yang besh dan tak berapa besh.
pahtu kami pegi ziarah anak angkat mak nora kat hospital pakar. dia eksiden.

owh ye, dan ari sabtu lepas adalah pertama kalinye aku memandu exora kak ain.
sebelum ni dah banyak kali gak dia srh aku drive. tapi tak berani kottt.... beso ko exora tuh. kate mpv kan. memang idok le teman ade kekuatan nak memandunye. tapi ari sabtu tu kak n srh lagi bwk. jadi dengan perasaan konon-konon-terer aku gagahkan diri tabahkan hati memandunye jua.... eceh!
macam ape jek kan. padahal nak drive keta jek. macam nak pegi berperang. huhuu ;p



..: memula tunjuk bukti dulu yang aku drive tu. kehkehkeh ;p :..



 ..: ni masa benti kat traffic light ble le buat gaya peace camni :..


..: tu dah jalan balik tengok camne dekat aku dgn cermin depan. hahaa :..

masa memula tu, memang setiap saat dok jeling segala cermin. cermin pandang belakang, cermin sisi, cermin cermin lah diri anda. ehh?? ;p  sebab rasa macam beso jek kan. tapi bila dah lelama tu ok la. macam drive keta bese jek pong. kecoh a ko ni itot oiiii..... ;p


..: masa ni dah terer cket. sambil tekan minyak pong sempat sengeh lagi. haruslah posing dengan owner kan... heheheheee :..

bila dah petang cket, perot dah lapar, jom kita lepak makan dulu.
sementara makan tu, encik tunang sampai dan join kami minum. 
aku dengan kak n dua dua pong makan nasi. tapi gmbr sebelum makan tak snap. teros amik gmbr bila pinggan dah licin. 



kak n dengan encik tunang borak rancak sungguh. banyak benda lah diorang bual. beriya betul ha. 


 ..: tengok la tuh. yo yo o jek. hahaa ;p :..


..: dalam pada mendengar pong sempat lagi posing tau.... hehehee :..

aku? cuma mampu lakukan ini....

..: melayan kebuhsanan. huhuu~ :..



ari ahad plak mak nora masak nasi lemak untuk sarapan pagi 







besh a... dah lama gak tak makan nasi lemak nih.
ahad tu pong aku gerak balik kl pagi sebab nak kena anta akim balik ke IKBN.
nasi lemak tu siap tapau skali. 

rasenye setakat ni dulu episod merapu dan caca merba untuk kali ini.
i'm signing off......



..: dengan jari kak n peace di muka aku. atotoi..... :..

cukup caca merba tak? aku rasa memang ni episod merapu jek. hahaaa ;p


daa.... =)