Friday, March 25, 2011

..: angka 3 dan diriku :..

macam skema jek tajuk ;p
okies. aku nak kongsi pasal angka 3 ni.





tahun ni, bulan 3 ni, cukup 3 tahun aku bekerja di tempat sekarang.
dengan jawatan sekarang. 
mula keja 23.03.2008 sampai 23.03.2011
lantikan pun pada 23 haribulan.
nak jugak angka 3 tu kan. hehehee




aku adalah anak nombor 3. 
hari ini juga cukup 3 bulan aku bertunang =)




sooooo..... sumenye tiga, tiga,tiga  dan tigaaaaaa
heheheheheeee....

*gigih giler hapdet pepagi sebab nombor 3. kihkihkih ;p


daa.... =)

Wednesday, March 23, 2011

..: malam ke downtown dan uptown pulak :..

siang tu dah lepas habes pusing kat nilai 3, malam tu kami kuar lagi.
tapi mak nora dgn abah duduk di rumah saje.
abah ade keje nak kena setel.
mak nora mcm bese a. mem  kena rehat lebeh. hehehehee....

so kami berempat saje. aku, kak n, abang nizam dan akim.
pahtu kami amik kawan abang nizam kat bandar mahkota cheras.
teros ke downtown cheras dulu.
sampai sampai tu makan dulu. 
pahtu kak n mencari barang. dapat satu barang kat situ.
dapat juga ini


..: gerek kan..... hehehehee ;p :..

tapi tak lah beli pong. cuma macam klaka plak rasa.
bila tengok sekali lalu memang tak perasan sangat.
baca bebetul baru nampak. 

pahtu kami ke uptown damansara plak.
aku, kak n dan akim beli gelang.
klw korang bese pegi yang damansara ni mesti tau punye a.
ade brader sorang tu yang ala ala rugged tu kan.
dia jual gelang yang diperbuat daripada kulit.
handmade okeh. dia buat sendiri. cung cung gelang kat kedai brader nih.
setakat ni aku dah beli 2 gelang tangan dan 1 gelang kaki daripada dia.
ade pelbagai design dan kaler. harga ikut design gelang tu. 
klw ade baca episod yang aku ke nilai 3 tu, haa ade satu gambar memang nampak yang aku pakai gelang dibeli dari brader ni. 

dah penat jalan sume, duduk makan lagi.
pahtu layan la telinga dengar orang orang karoke kat situ.
kan siap pentas sume.
ade banyak gak snap snap gambar.
tapi ni jek yang sempat transfer dari kamera


..: amaran kementerian kesihatan: merokok membahayakan kesihatan ;) :..

nanti bebila aku tepek gambar barang yang dibeli tu yek.
dengan kain dari nilai 3 tu, mungkin kena tunggu majlis nanti a kot.
klw tepek skang tak seperais lah kan. hehehehehehee ;p
owh, ade gak beli shawl kat nilai 3 tu. murah murah kot.
soploh hengget saje okehhh.... haruslah kak n pong borong gak kan....


daa.... =)

..: ke nilai 3 :..

kan aku ade bgtau yg ari sabtu lepas, aku pegi nilai 3 dengan family aku.
tujuan adalah nak cari kain pasang untuk buat baju masa majlis belah aku nanti. 
tema merah hitam. jadinye kita cari merah hitam okeh.


..: ondaway.... tengok tu, nampak kan parut cikenpok ai. huhuuu (-_-) :..


..: sampai sampai jek mari membasahkan tekak dulu yek ;) :..



 ..: kak n sedang menikmati minuman nye... heheheee :..


..: makan gak kat sini. sebab masa kat umah, diorang cuma jamah cket cket jek. dah kate nak gerak cepat. huhuuu :..

dah 'isi minyak', baru lah boleh meneruskan perjalanan.... 


..: berjalan jalan :..



..: owh, bukan ini yang kami cari. ini abang nizam punye hasil. nanti aku tunjuk :..


 ..: haaaaa..... ini lah yg sebenarnye.. cari kain pasang. mari kita mulakan operasi. huhuu :..


 ..: tengok tengok. pilih pilih :..


 ..: muka sememeh aku :..


 ..: ini lah mastermind. puan wedding planner. esisten dia yg baju biru sane tu ;) :..


 ..: oouwwwwww.... aku suke gmbr ni. nak edit buat profile pic lah nanti. hehehehee :..

owh, lupe plak. nak cite pasal kain tetiba tercite pasal diri sendiri ;p
ha yang kat gmbr atas tu adalah antara kain yang menjadi pilihan. 
tapi kami tak beli yang itu. bukan bukan..... 


 ..: ade lagi muka sememeh aku. alahai....~ :..


..: itu aku pegang handbeg mak nora satu. sebab dia ke toilet :..


itu mak nora yang ke toilet.
nak tau abah buat ape plak dalam pada kami dok pilih pilih kain tu?




 ..: dia duduk rilek jek baca paper cina. mcm paham jek kan.... atotoi.... :..

masa kak n cakap kat dia

kak n : abah mcm paham jek nak baca sotkabo cina tu
abah : eh.... takpe. abah tgk gambo jek...

bolehhhhhh??? alahai..... ;D

mari lihat gambar selingan cket.... 

 ..: kain yg aku tunjuk ni cantek okehhh.... dia gabungkan kain cotton yg lembut tu dgn kain satin. mmg terbahekkkk.... cuma tak berapa nampak kain cotton tu. tinggi sangat :..


dua gambar di bawah adalah akim menunjukkan skill photographer nye... 




manakala dua lagi gambar di bawah adalah gambar model pencen.
ampun kak n..... heheheheheheee ;p


..: eceh! ;) :..


okies. mari lihat hasil abang nizam tadi.

..: nampak tak? dia tempah jersi kat kedai tadi tu. tulis nama dengan nombor pilihan dia. jersi m'sia okehhh... vangga cket ;) :..

kain mana satu yang kami beli? owwwww itu nanti baru share okeh.
yang pasti mengikut kaler tema. dan kain tu untuk perempuan jek.
yang lelaki pakai baju lain sebab nak buat keje kan. nanti rimas plak diorang klw pakai baju melayu. tapi still wane tema a.... kecuali bos besar kena la pakai baju melayu kan....

daa..... =)

Tuesday, March 22, 2011

..: resepi lauk yang aku masak tak sempat habis tu :..

ecececehhhhh..... walau pong kelam kelibut dan separuh jalan jek masak,
tahtap gigih nak jugak kongsi resipi kat sini kan.....
takpe takpe. semangat kekongsian tu yang penting.
tetiba plak ade ayat kekongsian. ape kah?? ;p

ehhhh..... bukan la aku masak tak sempat siap tu, aku teros tutup api ye...
idok le gitu.... aku cuma tak sempat habiskan masak sebelum family aku sampai jek.
bila diorang dah masuk umah aku sambung balik masak sampai habis.....

ape ape pong, mari kita kongsi resipi yek ;)

lauk 1: sayur campur

 ..: gambar TERadvance cket ;p :..

bahan

kobis [ikut lah nak masuk banyak mane]
2 biji lobak merah [potong bulat]
1 biji bawang besar [bagi dua. separuh untuk tumbuk dan tumis. separuh untuk masuk dalam sayur]
1 biji bawang putih [tumbuk]
bebola sayur [potong 4. pun ikut lah nak banyak mane]
tomato [aku guna sebiji. potong wedges]
garam
perencah sayur goreng [pengelat tak? hahahahaa ;p]

cara
-rebus sekejap lobak merah nak bagi dia lembut cket supaya nanti masak tak lama sangat.
-panaskan minyak. tumis bawang yang dah ditumbuk sampai naik bau.
-masukkan perencah sayur goreng. tuang air cket. 
-masukkan bebola sayur. masuk kan jugak lobak tadi. kacau dan biar kan sekejap
-agak agak bahan tadi dah masak cket, masuk kan kobis. kacau.
-klw rasa tak cukup masin, masuk kan garam cket.
-pahtu bila sume dah masak, baru masuk kan tomato.
aku suka masuk tomato masa dah nak tutup api tu. nanti tak layu sangat tomato nye.
makan pong masih rasa rangup rangup lagi.


lauk 2: kentang goreng sambal


..: ini pong gambar TERadvance. hehehee :..

bahan
1 biji bawang putih [tumbuk]
3 biji kentang [potong dadu]
1 biji telur
cili boh
garam

cara
-aku rebus gak kentang tu dulu. lepas dah kopek dan potong.
-tumis bawang putih. masukkan cili boh.
-masuk kentang. pecah kan telur.
-letak garam cket.


lauk 3: ayam goreng

..: same gak lah. TERadvance gak lah. kehkehkeh! ;p :..

bahan
ayam goreng yang dalam paket tuh
heheheheheeeee ;p

cara
-panaskan minyak. banyak cket sebab nak deep fry.
-goreng lah ayam itu sehingga masak...

poyos giler goreng ayam pong nak bgtau cara segala bagai. hahahaa ;p
takpe takpe. bukan slalu pong nak pepoyos di blog sendiri. hehehee

*gambar adalah advance sebab amik dari encik gugel. dah kata tak sempat ari tu kan.... diorang dah sampai, tak dan nak amik gmbr dah. huhuu..
**masak ni subjektif. ikut suka kita nak buat camne nak bagi sedap tu kan. ikut selera memasing. selamat ber'cooking '.. ehh?? hahahaa ;p


daa..... =)

Monday, March 21, 2011

..: separuh jalan pahtu pegi jalan jalan :..

panjangnye tajuk kan. hahaaa ;p
ini kisah weekend lepas. family aku datang umah.
sebab nak anta si akim balik ke IKBN. transit kat umah aku.
dengan perasaan berkobar kobar, aku pong masak lah untuk makan tengahari tu....

niat suci murni di hati nak masak sayur campur, kentang goreng sambal, dengan ayam goreng.
tapi kan tapi tapi tapi...... 


..: aku sempat masak lauk ni jek. sayur campur :..

sebab...... dalam pada syok berklentang klentung kat dapur, diorang dah bagi salam....
haaaa??? diorang dah sampai??? hahahahaaa....
so aku pong tambahkan pecutan untuk siapkan lauk. sebab kami nak ke nilai 3.
nak cari kain untuk family aku masa majlis belah perempuan nanti.

kira sempat lah gak aku masak. cuma separuh jalan tu diorang dah ketuk pintu.
aku bajet bila dah siap masak baru diorang sampai.
salah timing laaaa...... hehehe...

tapi, nasi mak nora tolong masakkan sebab aku nak kena mandi siap siap ;p
pasal nilai 3 nanti aku buat episod lain yo....

daa.... =)

..: dapat tiket free. yeayyy!! (^_^) :..

rentetan dari episod mencuba nasib ini
aku telah mendapatkan diriku dua keping tiket untuk menonton cerita tersebut. 
satu untuk aku, satu lagi tiket untuk encik tunang lah kan.

tayangan pada hari isnin lepas.
jam 9 malam di TGV KLCC.



..: ouwwwwww..... ape ini..?? :..


..: ia adalah poster filem tersebut. hehehee :..


..: kita collect tiket kat kaunter ni :..


..: dari abang ni ;) :..


 
 
..: batak sgt kan dok tayang tayang tiket free. hahahaa :..

sebenarnye bleh gak klw nak mintak lebih.
tapi aku taktau nak ajak sape lagi. 
so aku daftar untuk 2 tiket saje.

..: yg kotak tu adalah free gift. kotak first aid :..


 
..: isi dalam kotak. ade handyplast [taktau eja], antiseptic wipes, mosquito cream, gunting kecik, bandage cket, dan lain lain :..

cite ni besh weh! 
cite perang perang antara manusia dengan makhluk asing.
lebih kurang macam war of the world tu ha.
yang ni kan, makhluk asing tu dah siap senjata kat badan.
alaa makhluk ni kan macam badan besi besi kan. 
so dah siap install la mesin gun ape sume tuh.
kira mcm kat siku dah ade senjata, ko tinggal angkat siku jek nak kasi tembak orang tu. ha camtu lah lebih kurang. 
nak dibandingkan dengan askar askar tu kan.
bila peluru habes jek nak kena reload. dalam pada ko nak reload tu dah selamat kena tembak dulu dengan makhluk asing. sadisssss.....

makhluk ni perlukan sumber air untuk tenaga diorang. 
pahtu bleh plak pegi bina satu terminal yang mengawal sume pergerakan kapal kapal udara dengan peluru berpandu diorang tu. binaan tu ade dalam air kat bawah tanah. 

aku tengok cite ni macam tak sempat nak tarik napeh ha.
memang saspen. memang thrill. huiiiii dasyhaaatttt.....!! ;D
masa nak last tu kan, bila sume senjata mahkluk asing tu dah kena bom sume, ingatkan dah setel lah. 
aku baru nak tarik napas lega. jap lagi...... yang kat dlm air tu kuar dari bawah tanah. hamek koooo.....!! 
nak kena bedobar dobar lagi aku. huhuuu....

nak tau ape kesudahannya.....?
pegi lah menonton yek. cite ni besh!
tak rugi lah.

daa.... =)

Friday, March 18, 2011

..: episod pendek dan nak cepat tanpa gambar :..


seLamat beRhujuNg miNggu !! (^_^)


*see.... aku tak tipu kan. memang pendek punyeeeee..... hehehehee ;p


daa.... =)

Wednesday, March 16, 2011

..: muLa cket cket :..

okies. aku sudah mula berimaginasi.
pasal majlis yang hampir tiba.
antara yang aku nak cari adalah....

kasut untuk sanding [yg boleh dipakai juga pada masa akan datang]
aku nak yg clear tu. macam kasut cinderella.
sebab aku nak bagi nampak inai yang kat kaki.
pada aku, mesti cantek bile inai keliling kaki tu, nampak time pakai kasut.
kira menghargai lah hasil orang inaikan kaki kita kan.

lebih kurang camni la kasut yang aku nak cari tu


 ..: klw dapat camni memang besh. kompem nampak penoh inai kaki aku :..


 
 
..: camni pong ok gak :..


ari tu aku ade jumpe paten camni kat walk in di alamanda.
tapi masa tu belom rasa nak beli sebab macam cepat sangat.
jadinye skang kena lah mulakan pencarian balik semula.
tumit tu tak boleh tinggi sangat gak.
limit dalam 11/2" ke 2" saje. 
sebab klw flat [tidak berkasut atau sandal/kasut rata], encik tunang adalah lebih tinggi.
tapi klw aku pakai heels yang 3" ke atas, dia akan kalah. sebab dia tak tinggi sangat.
beza tinggi sikit jek. jadi aku taknak nampak tinggi lelebih dari dia masa majlis nanti. 

dan lagi satu, bunga tangan.
aku rasa macam nak buat sendiri.
dah usulkan juga pada kak n selaku wedding planner dan pembantu-penting-juga-orang-kuat untuk majlis aku nanti. cuma belum dapat bincang penuh lagi. belum balik kampung jumpe dia lagi. 
aku ingat nak buat bunga tangan dari coklat. ferrero rocher ke.... tapi selepas bertanya pendapat pada puan yang berpengalaman ni, aku rasa macam kena adjust cket idea aku tu.
mungkin guna coklat lain. itu akan dibincangkan dengan kak n nanti.

dan klw boleh aku nak bunga tangan aku timbul masa majlis nanti.
maksud aku, kaler dia. 
sebab aku akan pakai baju kelabu itam untuk nikah dan merah itam untuk sanding, makanye bunga tangan aku tu biarlah kaler putih atau krim atau gold.
atau ape ape kaler yang timbul di sebalik wane baju aku.


 ..: bunga tangan camni. ko bayangkan baju kaler merah. mesti naik  kaler dia kan. cantek! :..


 ..: yg coklat tu lebih kurang camni la :..


..: aku ade gak berangan nak pose gambar camni nanti. heheheee :..


sumenye masih dalam kepala wotak ni ha.
nak jadikan kenyataan tu kadang kadang bukan 100% sama mcm yang kita bayangkan.
tapi eden torai ;)

ape ape pong, aku sangat berterima kasih pada pemilik blog yang sangat membantu ini.
beliau tidak kedekut info, tips, ilmu, dan macam macam lagi  lah.
dannnn..... dalam keadaan sekarang ini, bila baca blog dia, aku rasa mcm sume nak DIY. hehehehee...


daa.... =)