Wednesday, October 30, 2013

..: episod tanpa gambar : cerita hujung minggu :..


Hujung minggu lepas.
Mak, abah, dengan Uri datang umah aku. Dari hari Jumaat sampai Isnin. Saje jalan jalan. Disebabkan budak yang mak aku jaga tu, maknye cuti Jumaat dengan Isnin tu. So mak aku pun cuti jugaklah. Dia mintak bapak aku pun cuti jugak. Heheheee...

Bila mem datang, makanye jadual aktiviti otometik dah tersedia. Haaaa... Jangan lah nak selit selit aktiviti ko sendiri. Memang tak sompek aihh.. Sepenuhnya untuk diorang je. Lagipun bukan selalu. So kita layan je =)

JUMAAT.
Diorang smpai dlm kul 1 pagi camtu. Sebab Uri yang drive. Kalau abah drive, Jumaat pagi tu baru diorang gerak. Bila ada si panjang yang ada tenaga lebih tu, gunakan sepenuhnya lah. Haha! Dia pun dah biasa gerak memalam camtu. Orang bujang kannnn...

Jumaat takde ape sangat. Sebab aku keje. Pagi tu aku siapkan sarapan. Buat mee goreng je. Untuk lauk tengahari memang awal awal dah mintak mak masak sambal daging. Mak pun memang datang tu bawak daging korban so masak je lah terus. Tengahari aku balik makan. Rehat pun lama kan hari Jumaat. Rupanya mak buat nasi tumis. 2 kali tambah aku mkn nokk... ;p  Gambar aku dah masuk dalam episod sebelum ni. 


SABTU.
Pagi sarapan sandwich telur. Lepas tu yang bujangan bawak abah pegi klinik sebab aku tak tahan dengar abah batuk teruk. Diorang balik dari klinik tu kami ke Shah Alam, Seksyen 7. Kedai makan sepupu aku. Dia ni kira anak sedara abah la. Memang tiap kali kalau mak abah datang sini, akan singgah kedai dia. Ada berapa cawangan ntah kedai dia ni. Tapi yang dia laki bini jaga kat Seksyen 7 ni la. Nama kedai MAK JAH BERIANI. Hari tu aku makan mee rebus. Sedap. Kuah pekat. Siap ade ape ntah yang rangup rangup tu. Mak makan beriani daging. Akim beriani ayam. Uri beriani kambing. Abah makan bubur sebab dia tak sihat. Bila batuk mesti la tekak pun tak berapa nak selera sangat kan. Gambar sume takdok sebab sedap layan makan borak. Huhu..

Malam tu kami pegi tapau makanan kat food court je. Abah pun tak sihat. Jadinye makan malam kita bungkus aje. Uri tu pun kalau datang sini mesti nak beli roti john. Abah mak kami tapaukan sup ayam dengan nasi goreng kampung.


AHAD.
Sarapan di luar. Bole tahan awal pagi jugak. Sebab lepas tu kami nak ke rumah tunang Uri kat Wangsa Maju. Tapi kena tukar plan pulak sebab menghormati tuan rumah. Hehe.. Jadi bagi mengisi masa yang ada, layan mem pegi Mydin jap. Bila dah setel beli barang pun masih ada masa lagi. Balik rumah kejap. Tengahari sikit baru gerak ke Wangsa Maju.

Bila datang umah dia ni standed la.. Macam macam dihidangkannya. Ada nasi himpit, ketupat palas, nasi putih, sambal tumis ikan bilis, lodeh, sambal kacang, rendang ayam, air kopi O dengan air oren. Huiiii... Rejeki.. Rejeki... ;D  Nak balik tu siap ditapaukannya lagi. Rejeki lagi. Hehehee...

Petang nak balik tu hujan lebat gila. Sampai banjir banjir sebab air bertakung. Jem jalan. Dengar kata banyak kawasan jugak yang terlibat kan ek. Smpai ke mlm tu rasa sejuk dia. Huhu...


ISNIN.
Aku buatkan sarapan megi goreng. Diorang nak gerak balik dah. Aku dengan Akim pun keje. Sambil aku siap siap pegi keje, diorang pun kemas kemas barang nak balik. Keluar rumah pun lebih kurang sama. Aku pegi keje tak lama tu diorang gerak. Mak siap tapau megi dengan lauk lauk yang ada tu bawak balik. Memanglah, kalau ikut aku suruh bawak semua je. Siapa nak makan pun nanti kat sini. Aku bedua je. Bukan habis pun kang.


Itulah dia cerita hujung minggu aku.. Rasa kejap je diorang datang tetiba nak balik dah. Takpe lah, nanti bebila mesti datang lagi kan. Hehehee... 


Daa... =)

Monday, October 28, 2013

..: Jom Borak : Semua dalam satu :..



Haaaaa.... Ni lah episod yang aku war war kan tadi. Nak sumbat semua sekali. Sonang! Banyak sangat benda nak cito. Tak kisah lah dah basi ke hape ke tahtap ku tepek jebat! Bhahahaaaa ;p

Owh. Dan pastinya akan jadi sebuah episod yang paaannnnnjjaaannngggg.... Hahahaaa... ;p

Hmmmm.... Nak mula yang mane dulu ekk...

Okeh kita mula dengan pembelian online dulu. Aku beli shawl dari syaezahboutique. Klw IG cari nama penuh tu. FB pun guna nama syaezah tu jugak.

Aku beli 2 helai teros. Sebab harga dia murah dan corak dia cantek. Itu kira pakej ye. Huhu..


Corak dia sama cuma kaler je lain. Aku taktau nak amik mane satu jadi aku amik sekali dua. Hahaa... Ini pun kira harga paling minimum yang aku beli. Biasa laaa.. Gula dah naik harga kannnnn... [Apa kena mengena?!] ;p




Dalam minggu yang sama dapat tu jugak terus aku pakai. Memang tak kesabaran dah. Haha! Kira puas hati lah. Harga murah, cantek, lebar, labuh, material, semua menepati piawaian. Cuma nak melilit tu pepandai sendiri lah kan. Hehee...



Kontek Lense ni aku beli dari GlassesOnline. Pun aku pilih yang paling minimum harga dia. Kehkehkeh.. Kalau tengok laman web tu memang rambang mata ah. Eh, semua benda kalau tengok online ke katalog ke memang rambang mata kan. Lense ade macam macam kaler, ade power takde power, semua boleh pilih sana. 

Aku amik yang clear lense sajorkk.. Takde kaler. Tapi ade power. Kiri kanan power berbeza so kena amik dua lense lah. Sebab kena amik dua lense, aku pilih harga yang murah. Beli dua pasang pun masih murah. Ini adalah pemakaian untuk 3 bulan.

Lense yang aku pilih ni sebenarnya aku pun taktau dia jenis camne. Biasa aku pakai tu aku tau lah dia tak lembik sangat. Ini memang kena handle with care sesangat. Sebab dia lembuuttttt jeee. Lembik. Hahaa.. Dan memang kena betul betul kat hujung jari bila nak masukkan dalam mata tu. Kalau tidak memang susah sikit lah. Tapi takpe, mak kan perooooo.... ;p


Lense tu diorang balut guna plastik ni. Lama tak jumpa ni weh. Harus lah leka dok picit pecah pecah kan gelembung tu semua. Hahahaa...





Gambar makanan mesti mau ada kan. Ini masa Kak N datang umah aku. Minggu sebelum Raya Haji tu. Lepak makan kat Secret Recipe. Apple Crumble dengan kek tu macam kureng sikit lah. Huhu...




Ini pulak menu untuk minum petang. Aku pun dah lupa mane satu dulu. Secret Recipe dulu ke minum petang ni dulu. Hentamlah labu! Hahahaa..



Gambar bawah ni pulak masa aku balik kampung untuk makan cuti Raya Haji. Sebelum sambut raya, kita sambut dulu makanan lain masuk ke dalam mulut. Heheh! 



Makan kat Kg. Melayu Majidee. Tempat ni memang terkenal dengan ABC yang terbaek dari ladang. Kalau balik JB memang aku akan ajak Uri bawak pegi sini. ABC dia memanggil manggil wehhhh... 



Malam nye kami kuar ngeteh pulak. Dekat dengan umah je. Sebab macam dah malam nak pegi jejauh malesh. So kita try lah makan western yang murah ni. Ok la cuma ayam tu keras sikit. Garing sangat kot. Orang lain punye makanan aku tak amik gambar. Huhu...



Ini pojek malam raya katenye.. Pojek Kak N lah. Dari siang dok cakap nak buat puding roti. So malam raya tu dia membako lah puding roti ni ha. Siap asingkan aku punye. No kismis pelissss! Hahahaaa... 




Malam tu jugak dibalun. Dah siap bentang toto sume dah. RIlek je abah potongkan, kami makan atas toto. Dengan anak anak sedara sume. Hahaa..




Ini baru makanan pagi raya. Sama macam Raya Aidilfitri cuma ketupat tu yang segera punya. Ayam tu masak kicap. Lauk lain macam lodeh, sambal goreng, kuah kacang semua sama. Berapa kali aku makan? Usah ditanya. Gue sendiri lupaa.. Hahahaaa!



Pagi bila ntah aku buat sarapan burger. Teringin. Disebabkan sayur bawang sume takde stok, aku cincang carrot je. Rebus pastu toskan. Gaul mayonis. Letak black pepper sikit. Roti burger tu pun sapu marjerin pastu bakar jap atas pan. Ha lepas tu buat lah burger sendiri. Roti, sos lada hitam, cheese, daging, mayonis + carrot, sos cili, roti. Nyummsss! 




Ini masa ondaway nak pegi kenduri kawen. Majlis kat Taman Botani Putrajaya. Sampai je tempat majlis, tak lama tu hujan turunnn.. Lebat jugak lah. So gambar memang takde lah. Sibuk nak angkat kain, nak makan, haishhh... Dengan orang bersosak sosak lagi. Huhu.



Mesti kenal kan kan kan. Well... Bila adik bongsu keje kat Secret Recipe, dan aku cakap macam teringin nak makan Carrot Slice. Dia balik keje je dah bawak dua kotak kek. Satu dia punye. Brownies cheese camtu la. Satu lagi mesti lah aku punye ni haaaa... Hehehee... 




Ini yang paling latest. Jumaat lepas. Mak abah dengan Uri datang umah aku menghabiskan hujung minggu. Sekali dengan nak bagi daging korban. Ni hasilnye. Nasi tumis dengan lauk sambal daging. Sebenarnya lauk ni sebab tak tahan tengok kat blog puan ni ha. Asyikkk cite pasal sambal daging. Terus aku mintak mak masak kan. Mungkin tak sama tapi asal dapat makan. Heheheee ;)


Bila tengok balik episod ni, cuma dua keping je gambar akuuu??! Lain sume makanan. Hadoi laaaa.... Nampak sangat kannnn (-__-")


Daa... =)

..: Baju dan melawat anak jiha :..



Aku ade bagitau sebelum ni pasal baju raya aku dijahit sendiri oleh Kak N. Sekarang ni akak tu dah meluaskan sikit empayar dia dengan amik tempahan orang. Tapi baru sorang je la pun. Tak berani lagi nak amik banyak banyak. Huhu...





Kakak ni kecik molek je. Tapi aku rasa baju ni cantek lah. Bukan sebab akak aku yang jahit baju ni tapi sebab memang aku rasa baju ni cantek. Hahaha..

Okeh, terus ke cerita yang kedua. Haaaa nampak tak dia punya nak cepat je hapdet tu? ;p

Sahabat aku, Puan Hajah Najihah tu dah selamat melahirkan anak kedua dia. Pompuan jugak lagik. Irdina Aisyah. 



Aku memang suka amik gambar tapak kaki baby. Macam comel gitu kan. Tapi gambar gambar ni semua Kak N dengan Abang Nizam yang amik. Hehehe...








Ni kira macam mini re-union untuk kitorang jugak lah. Tapi masa ni tak cukup korum lagi. So amik gmbr sape yang ade je dulu. Sudahnye lupa nak amik gmbr makcik lagi sorang tu. Haha...

Bila dah lama tak jumpa, sesekali kumpul camni memang syok ah. Banyak cerita kuar. Mengimbau kenangan pun besh. Makan besh. Tu ibu dalam pantang siap rekues donat big apple lagi. Hamboih dia tuuuu...

Lepas ni aku nak buat lagi satu episod semua dalam satu. Sonang kojo ;p


Daa... =)

Thursday, October 10, 2013

..: godeh lagi gambar ape yang ada dalam folder :..



Tiada lain selain gambar makanaaaaannnn saje. Hahahaaaa... Nampak tak kat situ? Nampak tak?? Tak nampak meh aku tunjuk ;p



Ini chicken chop yang murah. Dijual di cafe kat opis aku ni. Sedap? Ok la not bad =)



Ini dua masa ngeteh. Atas tu tauhu bakar kat medan selera masuk simpang Parit Botak, Batu Pahat tu. Sapa lalu situ tau la kot. Yang air pink kare ni kat kedai lain. Heh! Tak suka pink tapi minum air kaler pink. Ape cerr??! 


Selepas dibelanja burger ayam oleh Uri, kali ni dibelanja pula burger daging oleh Abang Nizam. Lemaks pun berlapis lapis macam burger jugak. Kahkahkahkah!


Lunch di Bangi. Kedai yang cina muslim tu. Aku tak ingat lah nama dia.. Alaaaaa.. Sape ntah! Hahahaa ;p  Em jap. Abdullah Chan kot? Huhuu... Tapi memang banyak mee kari dia. Rasa macam bole berenang renang dalam tu. 


Cendol UNITEN. Aku rasa ramai pun tau tempat ni. Femes gak lah. Selalu serve dalam mangkuk steel tu. Memang old skool style. Ni mangkuk steel dia dah abes kot. Belum basuh agaknya. Tu yang serve guna polistrin je. 



Nasi kerabu RM3.50 sajorkk.. Beli dengan akak kat opis ni. Dia pun beli dari lagi sorang akak tu. Tapi aku kenal la akak yang jual ni. Sebelum dia keja kat tpt dia skang, dia keja satu pejabat dengan aku. 




Ini lah akibatnya kalau balik kampung. Memang kelaut dalam lah dietku. Wuwuwuwuuu... Sabtu Ahad nasi. Dan lauk tu memang repeat. Aku pun yang mintak nak asam pedas tu. Heheheee... Masakan mak terbaekkkkk! Tosei tu masa kuar bekpes. 



Dessert laaaa sangatttt....! Oreo cheese cake. Aku sebenarnya nak try yang cream brulee ape tu. Tapi takdok. Mintak kek lain lagi satu pun takdok gak. Sudahnye ini saje la pilihan yang hadoo.. Bole la labuuuu...



Okeh dah. Kita tutup dengan minum kopi la yeh. Kopiko LA Coffee yang iklan dia tu "dulu... saya jarang minum kopi sebab takut menganggu perot...." Aku minum ok je.. Dasar la perot tebal kan. Hahahaaa... Tapi dalam iklan tu dia patut bagitau jugak lah yang bau kopi ni kuat wehhhh... Kalau kench, bau satu toilet. Dah bole lawan dengan petai. Bau sape lagi rare! Bhahahahahaaaaa ;D


Daa... =)