Friday, December 27, 2013

..: update lagi :..


Seperti biasa, hari Jumaat je la pun yang aku rajin nak hapdet. Eh, rajin keeeee?? Hahahaaa.... ;p
Dan seperti biasa jugak kita himpunkan semua gambar dalam satu episod. Hahahaa lagi ;p


Makan lagi.
Well... Ape lagi pun dalam hidup aku ni kan? Makan je lah. Huhu... 



Ini mood baik dan rajin Kak N masakkan nasi lemak. Siap dengan ayam goreng berempah, telur rebus, papedom semua. Memang sodap! Timun tu sekadar hiasan je sebab masa nak snap gmbr ni Kak N kata kita letak timun tu. Baru la lengkap. Lepas tu dia amik balik timun tu sebab aku tak makan timun. Huhu...









Ahkak baru blaja makan sushi dekk...! Sedeh? Tidak lah. Aku cuma rasa teringin nak makan. Nak try jugak tekak ni bole masuk ke tidok sushi ni. Itu Maizatul. Dia la yang ajari aku makan. Klw ikut kan ade lagi geng geng ladies kami. Tapi sudahnye kami berdua je yang available. Takpe ladies, nanti kita repeat yeh ;)

Bole la sushi ni. Cuma wasabi tu memangggggg perghhh! Menangkap kat idong teros. Meleleh air mata jap. Pastu rasa tu hilang camtu jee.. Memang sesuatu sangat tau wasabi ni. Hahahaa... Aku suka yang jelly fish ke ape ntah tu. Sebab kitorang taktau ape benda nama dia main capai je pinggan yang rasa rasa macam best. Haha!


Adikku eksiden lagi.. (-_-)
Ye, adik aku yang eksiden bulan 1 hari tu. Ni dia eksiden lagi. Kereta pulak. Alhamdulillah dia selamat. Kereta la teruk sikit. Takpe, keta ade spare part. Huhu...






Okeh itu dulu buat masa ni. Nanti aku tengok lagi gambar ape yang ada. Dah tau gambar ape baru tau nak cerita ape. Eceh! ;p


Daa... =)

Friday, December 13, 2013

..: selepas seminggu :..


Jumaat lepas last hapdet. Sampai Jumaat ni baru ade hapdet lagi. Cukup lah seminggu kan? Hahahaaa... ;p

Cerita weekend lepas nanti nanti kita cite. Ni kita godeh dulu tengok apa lagi yang ada dalam folder gambar ni. So mari kita satukan je semua sekali. Dasar pemaleh sangat kennnnn.....!

Bertemu ex-housemate.
Dulu dia duduk serumah dengan aku. Sekarang dia dah kerja kat Media Prima sana. Tapi bila ada masa memang akan cari masa untuk ngedate dan cerita hapdet tentang diri memasing. Kali ni tak amik gambar orang. Amik gambar makanan je. Hahaha!

Lepak kat Nasi Ayam Penyet AP Alamanda je. Sebab memang terus jumpa kat sana. Malas dah nak kuar balik. Kawan aku plak tengah lapar. So kesana lah kita.



Aku makan ni je. Ringan ringan lah konon nyeee... Kawan aku je yang makan nasi. Tapi nasi ayam penyet kat sini kureng sikit lah. Baik pegi yang Wong Solo kat Bangi tu. 






Sebab lain berjumpa adalah nak amik ini. Cadbury pretzels. Sedap hoihhhh....! Dia kecik kecik comel so memang senang lah nak campak campak masuk mulut. Tau tau abessss...  Kawan aku ni memang rajin buat benda benda gini. Klw korang nak order bole call nombor yang ada kat situ. Cik Maryam tu tokeh dia. Buat masa ni cuma COD saje. Tapi ape ape semua korang tanya dia lah yeh.


Bola jaring.
Aku ni sebenarnya belum berapa nak sihat sangat. Kaki aku belum baik sepenuhnya. Ok tu ok la tapi aku tak bole renyah. Drive pun tak bole jejauh lagi. Klw dekat dekat tapi jem ke drive lama ke pun tak boleh jugak. Nanti kakinye mula la lenguh lenguh ke sengal sengal ke. Very orang tua lah sikalang. Haiyaaa.... (-__-")

Tapi dalam pada belum baik betul tu pun dah rasa gatal je nak main bola jaring. Haha! Niat memula tu nak datang bagi sokongan je. Bila dah nampak aku bertuah la diorang nak bagi duduk tepi je kan. Main lah jugak tapi tak lama pun. Bila dah hujung hujung nak abes tu mak dah tak bole nokk...! Nak lompat pun dah tak mampu. Huhu..



Gambar sebelum start game. Tengok betapa giant nye aku di situuuu... Hahaaa! Gambar ni pun kawan aku wasap. Kalau tak memang takdo lahhh...



Ni aku dah duduk di tepian saje. Tu kaki aku lah tu yang nampak hujung kasut tu ha. Duduk berlunjur. Luruskan lutut katenyeeee (-_-')

Kalau ikutkan hati nak main futsal pulak weekend nye tu. Tapi kena sedar diri lah kan. Pastu mem pun dah bising. Aku pun sebenarnya tau dah yang aku memang tak bole lari kalau main pun... So baik tak payah.


Anak daraku si Raisha bam bam.
Memang dah anak dara sangat rasa tau. Petah tu tak payah cakap la. Ade je mulut tu nak berbunyi kan. Skang ni dah muslimah sikit. Pakai tudung. Hehee...



Memula pakai tudung ibu. Labuh dan besar. 


Haaa ni baru tudung dia. Ngam! Dah macam nak pegi ngaji pun ade jugak aku tengok. Heheee... 



Tshirt Mak Nora belikan dari Terengganu. Aku bagi petang tu, time tu jugak dia nak pakai. Nasib baik muat elok je. Kat perut tu mahal okayyyyy.... ;p


Okeh itu je dulu pengumpulan cerita buat masa ni. Nanti aku godeh lagi gambar ape yang ada. Kehkehkeh...


Daa... =)

Friday, December 6, 2013

.. Terengganu :..


Family Trip untuk penghujung tahun 2013. 15-17hb November hari tu. Ini pun memula macam ye tak ye je. Macam nak pegi taknak pegi camtu. Last last pegi jugak. Tapi Kak Iza n family dgn Akim tak join.

15hb, Jumaat. Kami gerak malam dalam pukul 9 lebih camtu. Sampai Ganu dah Subuh. Terus solat kat Masjid Terapung. Lepas solat kami cari port untuk makan sarapan yang dah siap siap dimasak oleh makcik makcik aku. Dah selesai semua amik amik gambar plak. sementara nak tunggu masa untuk check in ke Homestay kami.








Dah masuk Homestay, kita bagi pilot dgn co-pilot sume charging dulu. Tido puas puas. Siang sikit kita pegi jalan jalan okeh. Hehehee...
Terengganu ni apa lagi kan, Pasar Payang lah kita. Abah aku mencari songket Terengganu asli kat sini. Untuk bakal pengantin kot! Hehe...


Ni bakal pengantin yang menyibuk posing kat situ. Huh! Aku nak amik gambar kain kain batik kat belakang tu. Nak tunjuk kat kawan aku. Jap lagi mamat ni bole pulak posing kat situ. Haishhhh....! (-_-)




Tak cukup dalam Pasar Payang, luar pasar pun kami cari kain lagi. Hehehee... Masa ni mencari kain untuk majlis pihak lelaki. 

Dah tak larat nak jalan sampai rasa nak seret je kaki, kita pun pulang lah ke pangkal jalan.. Hehee.. Balik homestay. Malam tu kami ada urusan sikit. Sebenarnya pegi Ganu pun sebabkan itu la, tapi dah terlanjur tu kami jalan jalan la skali ye dok? ;)




Selesai urusan tu pun dah lewat malam. Kami pegi mencari makanan pulak. Ni saje nak try nasi goreng kampung Terengganu dengan neskepi tarik. Sedap! =)

Ahad besoknye tu, kami pegi lagi Pasar Payang. Hahahaaa kegilaan apakah?! Tak puas okeh jalan semalam tu. Abah mencari lagi kain songket. Huhu...
Banyak jugak hasil kat sini. Kain batik, kain pelikat, sampin songket, maxi batik, kain meter untuk baju melayu lelaki, kain meter songket untuk baju pompuan, seluar batik, tshirt, dodol, kacang gajus, kerepek sagu, keropok lekor losong, keropok kering, hmm... ape lg ek. Tu je kot. Penuh bonet. Huhuu...

Gambar banyak dalam ipad Abg Nizam dengan kamera godang. Dah masuk dalam Instagram  dan fesbuk pun ada jugak. Tapi aku malas nak amik masuk sini. Gambar ni semua yang dalam henpon aku je. Nampak tak betapa tak ikhlasnya aku buat episod sekarang ni? Hahahahh ;p

Maaf la yeh. Mood sekarang suka baca blog orang je. Sendiri punye terabai. Padahal cerita kemain lagi banyak. Amik gmbar pun beriye. Sudahnye buat penuh folder je. Huhu...

Ape la yang aku merepekkan petang petang Jumaat ni kan ek. Mesti korang pun boring je baca. Takpe, meh aku tambah lagi merepek aku ni.


Haaaa... Nampak tak dia punya semangat usung kamera godang tu? Hahahaaa... Ni handbeg aku masa kat Terengganu. Tengok lah apa ada dalam tu. Segala macam mak nenek sampah sarap ada. Rokok tu Uri punya, wallet pun. Beg ni dah jadi kegunaan bersama dah. Sampaikan nak cari henpon sendiri pun dah teraba raba macam hape. Hahahaaa...

Itu dulu episod tak ikhlas dari aku. Hujung minggu ni mesti meriah. Sebab mak abah nak datang. Dalam kepala dah terpikir pikir gak menu ape nak makan nnti. Weeehoooo!~ 

Harapnya minggu depan aku lebih ikhlas untuk buat episod baru. Hehehee... Selamat berhujung minggu! Bai.


Daa... =)

..: untuk kawanku :..


Aku cuma mengharapkan this time, it is for real. Sebab aku dah pernah bercakap sendiri dengan chenta hati kau tu. Jangan main mainkan kau. Aku sampai mintak tolong, pesan sungguh sungguh dengan dia. Tapi end up aku tengok... Hmpphhhh!! (-_-")

Bila dapat tau berita pasal korang ni, memang aku tak berapa berkenan secara peribadinya. Tapi ini kehidupan kau. Hak kau. Sebagai orang luar aku cuma boleh perhati dan pendam je lah ape pun yang aku rasa. 

TAPI sebagai kawan, aku nak tengok kawan aku bahagia, gembira, dihargai. Aku memang berharap sangat kali ni, betul betul punya. Takde lagi itu ini ape benda mengarut semua. Kang tetiba tengok status kat fesbuk yang bukan bukan lagi. Gambar yang bukan bukan lagi. Takmo dah.

Aku pun taknak kau asyik lahhh dengan jiwa kacau kau tu. Pilihan kau betul atau tidak, bukan aku yang tentukan. Aku takde hak untuk menghukum dan menentukan. Pilihan kau. Sebagai kawan, aku doakan yang terbaik dan akan support kau. Aku harap korang bahagia, dan dia dapat jaga kau betul betul. Setia dengan kau. Aku harap sangat ni.

Semoga semua yang dirancang akan terlaksana, dipermudahkan semua urusan, berkekalan sampai ke jinjang pelamin. Aaminn... 


Daa... =)

Wednesday, October 30, 2013

..: episod tanpa gambar : cerita hujung minggu :..


Hujung minggu lepas.
Mak, abah, dengan Uri datang umah aku. Dari hari Jumaat sampai Isnin. Saje jalan jalan. Disebabkan budak yang mak aku jaga tu, maknye cuti Jumaat dengan Isnin tu. So mak aku pun cuti jugaklah. Dia mintak bapak aku pun cuti jugak. Heheheee...

Bila mem datang, makanye jadual aktiviti otometik dah tersedia. Haaaa... Jangan lah nak selit selit aktiviti ko sendiri. Memang tak sompek aihh.. Sepenuhnya untuk diorang je. Lagipun bukan selalu. So kita layan je =)

JUMAAT.
Diorang smpai dlm kul 1 pagi camtu. Sebab Uri yang drive. Kalau abah drive, Jumaat pagi tu baru diorang gerak. Bila ada si panjang yang ada tenaga lebih tu, gunakan sepenuhnya lah. Haha! Dia pun dah biasa gerak memalam camtu. Orang bujang kannnn...

Jumaat takde ape sangat. Sebab aku keje. Pagi tu aku siapkan sarapan. Buat mee goreng je. Untuk lauk tengahari memang awal awal dah mintak mak masak sambal daging. Mak pun memang datang tu bawak daging korban so masak je lah terus. Tengahari aku balik makan. Rehat pun lama kan hari Jumaat. Rupanya mak buat nasi tumis. 2 kali tambah aku mkn nokk... ;p  Gambar aku dah masuk dalam episod sebelum ni. 


SABTU.
Pagi sarapan sandwich telur. Lepas tu yang bujangan bawak abah pegi klinik sebab aku tak tahan dengar abah batuk teruk. Diorang balik dari klinik tu kami ke Shah Alam, Seksyen 7. Kedai makan sepupu aku. Dia ni kira anak sedara abah la. Memang tiap kali kalau mak abah datang sini, akan singgah kedai dia. Ada berapa cawangan ntah kedai dia ni. Tapi yang dia laki bini jaga kat Seksyen 7 ni la. Nama kedai MAK JAH BERIANI. Hari tu aku makan mee rebus. Sedap. Kuah pekat. Siap ade ape ntah yang rangup rangup tu. Mak makan beriani daging. Akim beriani ayam. Uri beriani kambing. Abah makan bubur sebab dia tak sihat. Bila batuk mesti la tekak pun tak berapa nak selera sangat kan. Gambar sume takdok sebab sedap layan makan borak. Huhu..

Malam tu kami pegi tapau makanan kat food court je. Abah pun tak sihat. Jadinye makan malam kita bungkus aje. Uri tu pun kalau datang sini mesti nak beli roti john. Abah mak kami tapaukan sup ayam dengan nasi goreng kampung.


AHAD.
Sarapan di luar. Bole tahan awal pagi jugak. Sebab lepas tu kami nak ke rumah tunang Uri kat Wangsa Maju. Tapi kena tukar plan pulak sebab menghormati tuan rumah. Hehe.. Jadi bagi mengisi masa yang ada, layan mem pegi Mydin jap. Bila dah setel beli barang pun masih ada masa lagi. Balik rumah kejap. Tengahari sikit baru gerak ke Wangsa Maju.

Bila datang umah dia ni standed la.. Macam macam dihidangkannya. Ada nasi himpit, ketupat palas, nasi putih, sambal tumis ikan bilis, lodeh, sambal kacang, rendang ayam, air kopi O dengan air oren. Huiiii... Rejeki.. Rejeki... ;D  Nak balik tu siap ditapaukannya lagi. Rejeki lagi. Hehehee...

Petang nak balik tu hujan lebat gila. Sampai banjir banjir sebab air bertakung. Jem jalan. Dengar kata banyak kawasan jugak yang terlibat kan ek. Smpai ke mlm tu rasa sejuk dia. Huhu...


ISNIN.
Aku buatkan sarapan megi goreng. Diorang nak gerak balik dah. Aku dengan Akim pun keje. Sambil aku siap siap pegi keje, diorang pun kemas kemas barang nak balik. Keluar rumah pun lebih kurang sama. Aku pegi keje tak lama tu diorang gerak. Mak siap tapau megi dengan lauk lauk yang ada tu bawak balik. Memanglah, kalau ikut aku suruh bawak semua je. Siapa nak makan pun nanti kat sini. Aku bedua je. Bukan habis pun kang.


Itulah dia cerita hujung minggu aku.. Rasa kejap je diorang datang tetiba nak balik dah. Takpe lah, nanti bebila mesti datang lagi kan. Hehehee... 


Daa... =)

Monday, October 28, 2013

..: Jom Borak : Semua dalam satu :..



Haaaaa.... Ni lah episod yang aku war war kan tadi. Nak sumbat semua sekali. Sonang! Banyak sangat benda nak cito. Tak kisah lah dah basi ke hape ke tahtap ku tepek jebat! Bhahahaaaa ;p

Owh. Dan pastinya akan jadi sebuah episod yang paaannnnnjjaaannngggg.... Hahahaaa... ;p

Hmmmm.... Nak mula yang mane dulu ekk...

Okeh kita mula dengan pembelian online dulu. Aku beli shawl dari syaezahboutique. Klw IG cari nama penuh tu. FB pun guna nama syaezah tu jugak.

Aku beli 2 helai teros. Sebab harga dia murah dan corak dia cantek. Itu kira pakej ye. Huhu..


Corak dia sama cuma kaler je lain. Aku taktau nak amik mane satu jadi aku amik sekali dua. Hahaa... Ini pun kira harga paling minimum yang aku beli. Biasa laaa.. Gula dah naik harga kannnnn... [Apa kena mengena?!] ;p




Dalam minggu yang sama dapat tu jugak terus aku pakai. Memang tak kesabaran dah. Haha! Kira puas hati lah. Harga murah, cantek, lebar, labuh, material, semua menepati piawaian. Cuma nak melilit tu pepandai sendiri lah kan. Hehee...



Kontek Lense ni aku beli dari GlassesOnline. Pun aku pilih yang paling minimum harga dia. Kehkehkeh.. Kalau tengok laman web tu memang rambang mata ah. Eh, semua benda kalau tengok online ke katalog ke memang rambang mata kan. Lense ade macam macam kaler, ade power takde power, semua boleh pilih sana. 

Aku amik yang clear lense sajorkk.. Takde kaler. Tapi ade power. Kiri kanan power berbeza so kena amik dua lense lah. Sebab kena amik dua lense, aku pilih harga yang murah. Beli dua pasang pun masih murah. Ini adalah pemakaian untuk 3 bulan.

Lense yang aku pilih ni sebenarnya aku pun taktau dia jenis camne. Biasa aku pakai tu aku tau lah dia tak lembik sangat. Ini memang kena handle with care sesangat. Sebab dia lembuuttttt jeee. Lembik. Hahaa.. Dan memang kena betul betul kat hujung jari bila nak masukkan dalam mata tu. Kalau tidak memang susah sikit lah. Tapi takpe, mak kan perooooo.... ;p


Lense tu diorang balut guna plastik ni. Lama tak jumpa ni weh. Harus lah leka dok picit pecah pecah kan gelembung tu semua. Hahahaa...





Gambar makanan mesti mau ada kan. Ini masa Kak N datang umah aku. Minggu sebelum Raya Haji tu. Lepak makan kat Secret Recipe. Apple Crumble dengan kek tu macam kureng sikit lah. Huhu...




Ini pulak menu untuk minum petang. Aku pun dah lupa mane satu dulu. Secret Recipe dulu ke minum petang ni dulu. Hentamlah labu! Hahahaa..



Gambar bawah ni pulak masa aku balik kampung untuk makan cuti Raya Haji. Sebelum sambut raya, kita sambut dulu makanan lain masuk ke dalam mulut. Heheh! 



Makan kat Kg. Melayu Majidee. Tempat ni memang terkenal dengan ABC yang terbaek dari ladang. Kalau balik JB memang aku akan ajak Uri bawak pegi sini. ABC dia memanggil manggil wehhhh... 



Malam nye kami kuar ngeteh pulak. Dekat dengan umah je. Sebab macam dah malam nak pegi jejauh malesh. So kita try lah makan western yang murah ni. Ok la cuma ayam tu keras sikit. Garing sangat kot. Orang lain punye makanan aku tak amik gambar. Huhu...



Ini pojek malam raya katenye.. Pojek Kak N lah. Dari siang dok cakap nak buat puding roti. So malam raya tu dia membako lah puding roti ni ha. Siap asingkan aku punye. No kismis pelissss! Hahahaaa... 




Malam tu jugak dibalun. Dah siap bentang toto sume dah. RIlek je abah potongkan, kami makan atas toto. Dengan anak anak sedara sume. Hahaa..




Ini baru makanan pagi raya. Sama macam Raya Aidilfitri cuma ketupat tu yang segera punya. Ayam tu masak kicap. Lauk lain macam lodeh, sambal goreng, kuah kacang semua sama. Berapa kali aku makan? Usah ditanya. Gue sendiri lupaa.. Hahahaaa!



Pagi bila ntah aku buat sarapan burger. Teringin. Disebabkan sayur bawang sume takde stok, aku cincang carrot je. Rebus pastu toskan. Gaul mayonis. Letak black pepper sikit. Roti burger tu pun sapu marjerin pastu bakar jap atas pan. Ha lepas tu buat lah burger sendiri. Roti, sos lada hitam, cheese, daging, mayonis + carrot, sos cili, roti. Nyummsss! 




Ini masa ondaway nak pegi kenduri kawen. Majlis kat Taman Botani Putrajaya. Sampai je tempat majlis, tak lama tu hujan turunnn.. Lebat jugak lah. So gambar memang takde lah. Sibuk nak angkat kain, nak makan, haishhh... Dengan orang bersosak sosak lagi. Huhu.



Mesti kenal kan kan kan. Well... Bila adik bongsu keje kat Secret Recipe, dan aku cakap macam teringin nak makan Carrot Slice. Dia balik keje je dah bawak dua kotak kek. Satu dia punye. Brownies cheese camtu la. Satu lagi mesti lah aku punye ni haaaa... Hehehee... 




Ini yang paling latest. Jumaat lepas. Mak abah dengan Uri datang umah aku menghabiskan hujung minggu. Sekali dengan nak bagi daging korban. Ni hasilnye. Nasi tumis dengan lauk sambal daging. Sebenarnya lauk ni sebab tak tahan tengok kat blog puan ni ha. Asyikkk cite pasal sambal daging. Terus aku mintak mak masak kan. Mungkin tak sama tapi asal dapat makan. Heheheee ;)


Bila tengok balik episod ni, cuma dua keping je gambar akuuu??! Lain sume makanan. Hadoi laaaa.... Nampak sangat kannnn (-__-")


Daa... =)