Thursday, February 28, 2013

..: mari merindu.... :..



Gambar lama. Masa belajar di UiTM Penang dulu. Batch 2003-2006. Dalam geng aku ade 7 orang kesemuanya... Macam dragon ball ada 7 biji semuanya. Eh? 

Ade jugak yang gelar se7en wonders. Eceh! Ape yang wonders sangat ntah. Hahaaa... 


 ..: Tapi dalam gambar ni tak cukup 7 orang tu :..



..: Gambar ni pun, walau 7 orang tapi 2 orang bukanlah ahli sebenar *gila poyosh ayat* :..


Aku sebenarnya merindukan kaki dan pehaku yang kecik ituuuuuuu...!! Huahuahua..... (-__-")


Daa.... =)

..: hepi besday cidot & makan makan lagi! Heeeee~ :..



Besday Cidot adalah pada 7hb Februari yang lepas. Tengok dah brp lama punye lepas. Muahahahaaa...
Makanan simple simple saje. Sebab plan pun dah last minit. Husband dia yang plan. So menu pun adalah yang paling ringkas.




 ..: Kek yang syedapp! Syedap sebab ade cheeesseeee... Heheee :..


 ..: Chicken Golden Wrap KFC. Aku rasa ayam ni macam biasa biasa je lah. Takde lah sedap sangat pong. Banyak jagung jeeee... Pastu podeh mak aihhh! Ayam pun mcm basah basah gitu. Tapi masih boleh telan lah. Kalau aku kan, ape aje yang tak boleh ditelan? Hahah! ;p :..





 ..: Ringkas ringkas pun penoh gak la meja :..




Yeayyy! Tiup tiup lilin. Heheheee... Untuk Cidot sahabatku. Semoga dipanjangkan usia dalam kebaikan, dipermudahkan rezeki, bahagia dunia akhirat, sihat sejahtera, dan semoga dilindungi dan dirahmati-NYA. Aamiin... =)



Okeh, ini makanan lain plak. Ini adalah time menjaga adik aku yang eksiden tu. Bila jaga orang sakit ni, semua yang dia rasa nak makan akan kita cuba tunaikan sesegera mungkin. Kalau boleh cakap je, terus zassss! Ade depan mata. Haaa gitu ko. Hahaaa...



Tengok! Segala jenis fast food ada di situ ye... Maka lelemaks pun dengan fast nye bertambah tambah di dalam badan. Hahahaaa.... Ni sape yang nak makan ni sebona ehh? ;p




Ini pula buatan sendiri. Nak makan pizza konon nyeee... Tapi maleh nak buat doh. Pastu yang segera pun nan hado. Jadi kita modified cket bagi nampak based tu konon konon macam doh pizza. Hahaaa...
Gunakan roti gardenia di situ ye... Kemudian sapu sos tomato atas roti. Letak kan kepingan cheese. Kemudian tabur minced beef dan sosej. Lepas tu taburkan juga black pepper dan mozzarella cheese. Lebeh banyak cheese lebeh lelemaks ummpphhh! Kemudian masuk oven, set lah time dalam 5-10 minit camtu.. 
Tu aku guna bebola daging kemudian dipotong kecik kecik. Sosej dengan bebola tu aku rebus dulu bagi masak cket. Jadinye nanti bila masuk oven tak perlu nak masak lama sangat. Agak agak cheese dah mencair dah okeh dah =)


Daa.... =)

Wednesday, February 13, 2013

..: mari cerita tentang aku yang..... :..




Gilakan roti. Ye.. Aku sangat gilakan roti. Aku pun taktau apsal ntah. Bila nampak roti tu macaaammmm hmmmmmmm geraaammmm! Taktau nak pilih mane 1. Semua aku nak! Hahah gile mereng tak? Sebab tu la muka dan badan pun macam roti. Makan yis banyak sangat. Muahahahaaa ;p

Kat rumah mesti ada standby roti gardenia tu. Pendek ke panjang ke tapi mesti ada.
Bila pegi kedai roti laaagi lah aku menggilaaaaa... Roti cheese, chicken floss, croissant, aaaaaaa~~~ *mata bersinar sinar*
Aku macam teruja bila nampak roti. Ahahahaaaaa ;D




Aku juga gilakan telur rebus. Aku sorang sorang boleh makan lebih dari 3 biji telur rebus. Heheheheee ;D
Kalau mak abah pegi jemputan kawen dapat telur rebus, memang mak nora akan offer kat aku la. Kadang tu tak payah offer pun... Letak je la atas meja tu, kompem nanti ghaib. Dia tau la sape punye keje. Hahaa.. [gambar : en. google]



Sepahkan katil juga menjadi habitat tabiat aku sejak bila ntah. Aku sangat suka sepahkan katil. Besenye lepas balik dari kampung, aku keluarkan semua baju baju dari beg. Susun atas katil. Pastu taktau nak kemas mana dulu. Sudahnye tido la bersama kain bajuuu... Muahahaa ;p 
Bukan takat kain baju je, segala buku ke beg ke majalah ke, pun kadang kadang aku susun atas katil. Hahahaa...

Ni gambar pentipu ni. Masa ni aku kursus kat Cameron Highland. Aku sorang je dalam bilik. Tu pun aku guna katil yang sebelah sana je. Sebelah sini macam bese lah. Jadi almari tempat aku susun baju, beg, dan lain lain. Hehehee... 




Sandal atau kasut. Hmmm.... Aku tak berapa gila lah yang ni. Kalau Kak N ye, dia memang penggila kasut. Lagi tinggi lagi dia gila. Hahaha.. Masa ni pun sebenarnya aku tolong pilihkan untuk dia. Sebab dia taktau nak yang mane 1. Semua pun macam lawa. 





Yaaaaa.... Aku lebih gilakan handbeg. Dia punye gila tu sama macam kalau aku nampak roti. Haaaa ko bayangkannn... Huhuhuu... [gambar : encek google]


Setakat ni aku rasa itu je lah kegilaan aku yang agak besar. Owh, sekarang ni gila membeli barang secara online. Yang ini sohsah nak kontrol wooooo.....! (-__-")

Sehingga bertemu lagi di kegilaan yang lain pula. Hehehehhh! 


*disebabkan kegilaan ini, mak Nora gelarkan aku hantu telur, ratu beg & hantu roti. huahuahuaaa.... 


Daa... =)

..: hari rabu yang masih lengang :..



Di opis aku ramai yang masih bercuti. Well.... Walaupun cuti Tahun Baru Cina, tapi kita kan 1Malaysia maaa... Hahaaa ;D

Jadi, di kemalasan kesempatan ini marilah kita menghapdet belog mane yang termampu *ayat apakah ini, Taktau apa kena mengenanya* huhuu... 



Ini adalah pada suatu hari di mana aku berasakan ada roh rajin memasak meresap masuk ke dalam badan. Haaa... Teruslah kita realisasikan menjadi kenyataan. 



Sayur campur dan sardin. Yaaaa.... Sardin inilah yang membuatkan aku seperti teringin ingin memasak gitu. Makan nasi putih panas panas dengan sardin + kicap + telur dadar adalah nikmat hokayyyy...! *syukur Alhamdulillah* =)




Signature dish kak N, Nasi lemak. Memey terbaek ah. Sekarang ni kalau makan nasi lemak dah tak terasa sangat lemak dia tu. Bila masak sendiri baru la asli cket rasa. Tambah pulak dengan sambal tumis sotong dan sotong goreng tepung. Peh! Owh, di kiri itu adalah jemput jemput kurma hasil tangan mak nora =)



Sudah selesai makanan di rumah, mari kita keluar pulak. 

 ..: Crispy Chicken Salad [kalau tak silap aku lah]. Makan di Secret Recipe :..




Dah makan semua tu, marilah kita membasahkan tekak....









Okeh, bila tengok gambar tiga yang terakhir ni rasa macam naaakkkk!! Lagi lagi yang bawah. Hadoii...! (-__-)


Daa.... =)