Friday, July 8, 2011

..: ikut suka :..

Sekarang ini rasa nak try macam macam resipi dan merosakkan nya buat ikut cara sendiri.
Memang ikut cara dan bahan yang paling simple lah. Mari kita kongsi cket.....



 ..: spiral cream pasta :..

Bahan : 
spiral pasta
sos prego [white]
cendawan butang
susu segar
slice cheese
garam
black pepper
garlic
butter

Cara :
-cairkan butter. tumis garlic. tuangkan sos prego. kemudian masuk kan air dalam tin yang dah kosong tu, tuangkan dalam sos tadi.
-masukkan cendawan. tuang sikit susu segar.
-masukkan pasta, cheese dan black pepper.
-perisakan dengan garam. kacau sampai sebati semua dan cukup masak.


Kemudian, aku nak try cara lain plak. Adaptasi dari resipi cikgu yang comel ni. Tapi dia buat baked macaroni. Aku tukar jadi baked spiral pasta. Heheheee

 
..: yang atas tu lapisan keju yang mencair. mungkin sebab bakar lebih masa, dia jadi coklat camtu :..

Bahan dan resipi same mcm yang atas tu. Cuma masa tuang dalam bekas ni, aku aliskan dengan butter dulu. Kemudian tuang pasta sikit. Lapiskan dengan kepingan keju lagi. Baru tuang habiskan pasta tu. Atas tu letak lagi keju yang dihiris halus dan tuangkan bancuhan telur. Pahtu masuk oven, bakar sampai garing.
Potong dan makan dengan sos memang mabelesssss! 

Selamat mencuba. 



Daa..... =)

2 comments:

  1. haiyoh! haiyoh!
    *taktau fuyohh fuyohh imm utk ape. jadi, layankan saje. hehehehe ;p

    ReplyDelete

gO stRaight doN't beLok-beLok ;)