Thursday, February 10, 2011

..: kUaSa minDa_2 :..

okeh. mari kita berkongsi lagi pasal kuasa minda atau mindset ni.
kali ni aku nak share pasal sakit.
kebetulan aku baru jek elok dari ciken pox ni kan. hehehee

masa idot kena ciken pox, dia tengah sarat peknen kan raisha. masa tu raya puasa tahun lepas.
masa dia kena tu aku salam dia, siap laga laga perot pipi lagi. rilek jek.. tak jangkit plak. ye laa... kan orang kata sape yg blm pnh kena akan kena ciken pox tu kan. dia pun tanye aku tak takut ke nanti jangkit. tapi aku pikir takde ape lah kan. masa tu antibodi kuat lagik. kehkehkeh ;D

dia dah elok tu, asben dia plak kena. sbb dia tu pon mmg blm pnh kena lagi. mula la dia takut takut kan kami yg blm kena lagi ni. katenye nanti nak kawen lagi seminggu baru kena la hape lah kan. 
tapi Alhamdulillah..... masih selamat ;)

pahtu aku tau tau, kawan baik aku si najiha plak kena.... dia masa tu di awal kehamilan. mmg doktor sangat risau. dan dia pong risau. ye laaa.... dia tunggu baby tu lama [lepas kawen beberapa tahun, baru peknen]. tapi dia anggap tu sume dugaan. dan aku pong bagi dia semangat gak. InsyaALLAH takde ape ape jadik kat baby. 

tak lama tu, budak opis aku plak kena.... wife dia tgh peknen gak. tp wife nye dah penah kena. cuma ye la kan. org peknen ni antibodi lemah cket... risau gak masa tu. tp nasib baik wife dia ok =)

pahtu, PM kita pong kena gak.... musim lah agaknya masa tu kan.
tapi mmg aku set dlm kepala. yg aku mmg takkan kena masa tu. aku ok ok jerrrrrr...... ;p
bukan cakap beso atau riak, tapi kita jgn pikir sgt lah psl jangkit ke ape ke kan.

elok jek sume org pong dah ok, tetiba aku yg sihat walafiat pg ari tu, ble kenaaaaaaa.....
mmg ketinggalan flight betol lah kan. org dah sehat ko baru sesibok nak kena. hahahahaaa... aku mmg tak bajet masa tu weh..... yg aku akan kena ciken pox nih. tapi kena redha jek lah kan.

tgk. bila kita lalai, sekejap jek dapat penyakit tu. 

masa aku sakit tu, mmg aku risau kan yg paling utama muka la kan. harus lah. mak nak kawen nokk....! huhuuu~ jadinye mmg aku nekad nak jaga bebetul. dannnnn..... aku mmg dah set dah "muka aku tak banyak tumbuh kottt....." walaupong ade 'kot' tu tapi still kena yakin okehhh..... ;)

tapi dah mmg tebiat penyakit ni tumbuh merata ikut suka dia kan, jadinye mmg la ade kat muka.... berlobang lagi u.... tapi tak banyak la. yg lobang pon ade 1 yg beso. tapi bila pakai tudung, tak nampak sgt pongggg....

masa aku naik keje pong ramai yg tanye, kat muka takde ke? diorang tak nampak ke?? Alhamdulillah....
ade tu ade tapi kena belek bebetul cket baru nampak kesan nye. hehehehee

mak nora pong dah siap belikan bedak sejuk tau. nak tepek kat parut parut ni sume. aku pon rajin ratah tomato dan makan limau sunquick skang ni. 
semua sebab nak tutup lobang jamban kat muka ni. at least takde la nampak sgt nanti kan.
and kicap mmg no no nooooooo...... [padahal aku takble makan nasi takde kicap. huhuuu] 

jadinye, bile dah set yg tak banyak tumbuh kat muka tu, Alhamdulillah mmg tak teruk sgt. skang ni aku tgh set "sempat elok cket la sblm majlis aku nanti". mudah mudahan...
ade brp bulan jek lagi utk proses membaikpulih ni. cayok! cayok! ;p

daa.... =)

1 comment:

  1. oo..okeh2!
    kan da nak baik tu..
    tgl parut skit2 lagi nak ilang..huhu

    cayok cayok cayok!

    ReplyDelete

gO stRaight doN't beLok-beLok ;)