Monday, July 26, 2010

..: pOpiA giLer keNtaNg :..

sabtu tu bgn pong x pg sgt x siang sgt. sdg elok. [pd aku lah. heh!~ ;p]
aku buat brunch. bekpes dgn lunch skali. sonang kojo kan.


bg 'mengclearkan' peti ais aku [sbb nak pindah nnti kan], jd aku kena lah menghabiskan frozen fud yg adoooo..... slh satu nye adalah french frais..... nak mkn camtu jek cam x besh. jd aku buat lah resipi sendiri.......

bahan bahan:
-kuali
-minyak masak
-sudip
-dapur gas
-kentang goreng
-cili padi
-bawang putih/bawang kecik/bawang besar
-serbuk lada hitam
-garam
-telur
-kulit popia
-air 1/2 cawan


mula mula, kita kuarkan french frais tu dr peti. bg dia nyahmaknyahbeku dulu.... [takkan la ni pong nak bgtau itot oiiii......]. pahtu kita goreng.




..: cik giler kentang yg telah siap digoreng :..


pahtu, amik le cili padi dgn bwg putih. tumbuk halus. cili padi tu ikut le bnyk mane nak. klw kuat pedas, amik bnyk bnyk cket. mcm aku ni mmg kuat mkn pedas. jd cili padi harusle bnyk kan. huhuu~ 


kemudian pecahkan telur dlm 2 biji [tgk kentang bnyk  mane. x pong ikot suke lah. agak2 nak telur bnyk, pecah kan le bnyk gak]. letak lada hitam cket. kacau telur tu. pahtu tumis bwg putih + cili padi. mcm masak bese tu... masukkan telur. pahtu masukkan kentang kt telur tu. pahtu kacau sebati [eceh!]. letak garam sesedap rase.


pahtu ni lah hasilnye


eh silap! ni kuali kosong jek. haiyaaaa.....


..: haaaa..... nilah dia... yg ijo ijo tu adelah cili padi ;) :..


pahtu..... bile dh siap ni, sediakan plak kulit popia. aku pakai yg kecik jek. ingat nak buat wantan tp x siap siap lg wantan nye. nape ntah. huhuuu~ [eh, wantan ke name benda tu? yg letak isi mcm ayam ke dlm kulit popia ni, then gulung atas dia. eh ntahlah. biar lah. dh.... meroyan plak....! haihhh.....!~]


pahtu, duduk dpn telebisen nonton drama tv2 smbil masukkan kentang ni dlm kulit popia. dan gulung. lekatkan ujung tu guna air.


..: ni lah hasilnye. comei comei jek kan. kiut mcm org yg buat tu gak. hehehee nak jugakk.... ;p :..

pahtu gorenggggggg......! 



..: dh mkn baru ingat nak amik gmbo. huhuuu~ :..




..: makan bersama neskepi dan dicicah sos. emm syedap! syedap! (^_^) :..




mase panas panas lps goreng tu kan, mkn mmg besh a. sebab mcm pedas pedas cket kan. pahtu cicah sos lg. minum plak air panas. pehhh.......! klw nak buat minum petang pong ble gak =)


*klw guna kentang bese tu pong ble. rebus dulu pahtu lenyek kan ke. hancur kan ke. nak tmbh karet ke togeh ke bwg beso ke ape ape jek. ala x kesah a. pandai pandai la kan nak oter resipi tu ikut senang kita.

klw ade yg buat, share share la gak ek. heheeee..... 



daa..... =)

No comments:

Post a Comment

gO stRaight doN't beLok-beLok ;)